Jáhelné knedlíky s meruňkami
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
1. Mandle zalijeme vodou a necháme asi 2 hodiny stát. Scedíme, vložíme do mixéru, umeleme a přesypeme do větší mísy.
2. Tofu rozmixujeme s 2 lžícemi třtinové šťávy (nebo cukru) a přidáme k rozemletým mandlím. Přisypeme jáhlovou mouku se špetkou soli a uhněteme těsto, které necháme 10 minut odpočinout.
3. Meruňky omyjeme, osušíme, vyjmeme pecky a naplníme lžičkou třtinové šťávy. Těsto rozdělíme na dvanáct stejných kousků, z každého vytvoříme placku, kterou obalíme meruňku, uhněteme a kroužením v dlaních vytvarujeme rovnoměrnou kouli bez prasklin.
4. Vložíme do vroucí osolené vody a zvolna vaříme 15 minut. (Meruňky vařím déle, aby byly pěkně měkké, jahodové knedlíky můžete vyjmout i po 8 minutách.)
5. V rendlíku rozpustíme margarín, ve kterém rozmícháme trochu třtinové šťávy podle chuti, přelijeme rozkrojené knedlíky, posypeme namletými ořechy a semínky a ozdobíme čerstvým ovocem a lístky máty.
Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy, k dostání na webu nakladatelství Smart Press!
Tip k receptu
• rostlinný margarín a třtinová šťáva či cukr podle chuti (na polití)
• ořechy, semínka nebo kokos na posyp
• čerstvé sezonní ovoce a máta na nazdobení
26. 08. 2019