Tofu
Takzvaný sojový tvaroh, který se vyrábí vysrážením sojového mléka kyselinami a minerální solí. Vzniklo v dávné historii v Číně, v mnoha zemích bylo až do poloviny 20. století prakticky neznámé. Masivně se rozšířilo až spolu s vegetariánstvím a racionální výživou. Jeho obliba stále stoupá. Tofu obsahuje asi 14% bílkovin, 4-8% tuku, 3% sacharidů, je bohaté na vápník, draslík, hořčík, železo, vitaminy skupiny B, vitamin E, má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a nízký obsah sodíku. Je lehce stravitelné a vhodné pro všechny věkové kategorie včetně dětí. Doporučuje se jako prevence rakoviny prsu, onemocnění prostaty, při menopauze, lidem se srdečním a cévním onemoněním a cukrovkou. Díky lecitinu snižuje cholesterol. Naprosto vhodný je pro ty, kteří snižují svou tělesnou hmotnost a mohou jej i konzumenti na bezlepkové dietě. Tofu existuje více druhů a typů. Měkké tofu se hodí na výrobu pomazánek, omáček, zmrzlin, krémů a náplní do koláčů a buchet jako náhrada za obyčejný tvaroh pro osoby s netolerancí na laktozu. Tvrdé tofu lze smažit v trojobalu, opékat, nakládat a grilovat, přidávat do těstovinových salátů, rizota apodobně. Koupíte jej buď přírodní, uzené nebo také ochucené bylinkami, česnekem, pikantní, s mořskou řasou či zeleninou a jiné. Čersvé tofu je bílé a má vlastnost absorbovat jakoukoliv chuť a vůni, takže je v kuchyni mnohostranně využitelné a to nejen jako surovina pro přípravu pokrmů,ale také k přímé konzumaci. Celozrnná houska s margarínem, obložená plátky tofu a zeleninou je výborná a hlavně výživná svačina.