Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Tofu

Tofu

Přidat na Pinterest

Takzvaný sojový tvaroh, který se vyrábí vysrážením sojového mléka kyselinami a minerální solí. Vzniklo v dávné historii v Číně, v mnoha zemích bylo až do poloviny 20. století prakticky neznámé. Masivně se rozšířilo až spolu s vegetariánstvím a racionální výživou. Jeho obliba stále stoupá. Tofu obsahuje asi 14% bílkovin, 4-8% tuku, 3% sacharidů, je bohaté na vápník, draslík, hořčík, železo, vitaminy skupiny B, vitamin E, má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a nízký obsah sodíku. Je lehce stravitelné a vhodné pro všechny věkové kategorie včetně dětí. Doporučuje se jako prevence rakoviny prsu, onemocnění prostaty, při menopauze, lidem se srdečním a cévním onemoněním a cukrovkou. Díky lecitinu snižuje cholesterol. Naprosto vhodný je pro ty, kteří snižují svou tělesnou hmotnost a mohou jej i konzumenti na bezlepkové dietě. Tofu existuje více druhů a typů. Měkké tofu se hodí na výrobu pomazánek, omáček, zmrzlin, krémů a náplní do koláčů a buchet jako náhrada za obyčejný tvaroh pro osoby s netolerancí na laktozu. Tvrdé tofu lze smažit v trojobalu, opékat, nakládat a grilovat, přidávat do těstovinových salátů, rizota apodobně. Koupíte jej buď přírodní, uzené nebo také ochucené bylinkami, česnekem, pikantní, s mořskou řasou či zeleninou a jiné. Čersvé tofu je bílé a má vlastnost absorbovat jakoukoliv chuť a vůni, takže je v kuchyni mnohostranně využitelné a to nejen jako surovina pro přípravu pokrmů,ale také k přímé konzumaci. Celozrnná houska s margarínem, obložená plátky tofu a zeleninou je výborná a hlavně výživná svačina.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Thajské tofu s chřestem

Thajské tofu s chřestem

Jednu limetku nakrájíme na čtvrtiny, z druhé vymačkáme šťávu. Tofu nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Ch...

Čočkový salát s uzeným tofu

Čočkový salát s uzeným tofu

Olejem potřeme pánev a opečeme na něm cuketu nakrájenou na kolečka, tofu na kostičky a nakonec i mletou pap...

Asijské tofu s nudlemi a cukrovým hráškem

Asijské tofu s nudlemi a cukrovým hráškem

Připravíme si marinádu na tofu: smícháme 2 lžičky sójové omáčky, jednu lžičku čerstvého nastrouhaného zázvo...

Nádivkové muffiny II.

Nádivkové muffiny II.

Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a tofu nakrájíme na drobné kostičky a pro...

Špagety s tofu

Špagety s tofu

Den předem si nakrájíme tofu na kostičku, k němu přidáme stroužek prolisovaného česneku, pokrájenou bazalku...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Tofu Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře