Špenát
Pochází z arabské oblasti a přes Španělsko se rozšířil do celé Evropy. Jedná se o listovou zeleninu. Pěstuje se hlavně v Americe, Holandsku a Skandinávii. Špenát má hojně příznivců, stejně jako odpůrců. Avšak zdravý je zcela určitě. Obsahuje velké množství minerálů, především hořčíku, draslíku, mědi, vápníku, sodíku a zinku. Nabízí také železo, ikdyž ne v takové míře, jako se po celá léta mylně uvádělo. Dále špenát dodává tělu vitaminy skupiny B, vitamin C, E, betakaroten a kyselinu listovou. Špenátové listy se skládají z vody, bílkovin i sacharidů. Tato zelenina je vhodná pro všechny věkové kategorie, těhotné ženy i batolata, ale vyhýbat by se jí měli lidé trpící DNOU, neboť obsahuje puriny, které mají špatný vliv na hladinu kyseliny močové v krvi. Špenát pomáhá látkové výměně, srdci a cévám, na zácpu, chrání proti volným radikálům a tím proti mrtvici, infarktu nebo rakovině. Koupíte jej buď čerstvý, mražené listy nebo jako protlak. Připravit ho můžete na mnoho způsobů. Podávat by se měl společně s dobrým zdrojem vápníku (sýrem, tvarohem..) a železa (masem), aby došlo k co největšímu vstřebání cenných látek do organizmu. Hodí se nejen jako zeleninová příloha, ale také do těstovin, zapékaných pokrmů, náplní do masových rolád, slaných koláčů, závinů, palačinek, do salátů nebo polévek.