Špenát

Špenát

Pochází z arabské oblasti a přes Španělsko se rozšířil do celé Evropy. Jedná se o listovou zeleninu. Pěstuje se hlavně v Americe, Holandsku a Skandinávii. Špenát má hojně příznivců, stejně jako odpůrců. Avšak zdravý je zcela určitě. Obsahuje velké množství minerálů, především hořčíku, draslíku, mědi, vápníku, sodíku a zinku. Nabízí také železo, ikdyž ne v takové míře, jako se po celá léta mylně uvádělo. Dále špenát dodává tělu vitaminy skupiny B, vitamin C, E, betakaroten a kyselinu listovou. Špenátové listy se skládají z vody, bílkovin i sacharidů. Tato zelenina je vhodná pro všechny věkové kategorie, těhotné ženy i batolata, ale vyhýbat by se jí měli lidé trpící DNOU, neboť obsahuje puriny, které mají špatný vliv na hladinu kyseliny močové v krvi. Špenát pomáhá látkové výměně, srdci a cévám, na zácpu, chrání proti volným radikálům a tím proti mrtvici, infarktu nebo rakovině. Koupíte jej buď čerstvý, mražené listy nebo jako protlak. Připravit ho můžete na mnoho způsobů. Podávat by se měl společně s dobrým zdrojem vápníku (sýrem, tvarohem..) a železa (masem), aby došlo k co největšímu vstřebání cenných látek do organizmu. Hodí se nejen jako zeleninová příloha, ale také do těstovin, zapékaných pokrmů, náplní do masových rolád, slaných koláčů, závinů, palačinek, do salátů nebo polévek.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář