Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
špenát

špenát

Přidat na Pinterest

Pochází z arabské oblasti a přes Španělsko se rozšířil do celé Evropy. Jedná se o listovou zeleninu. Pěstuje se hlavně v Americe, Holandsku a Skandinávii. Špenát má hojně příznivců, stejně jako odpůrců. Avšak zdravý je zcela určitě. Obsahuje velké množství minerálů, především hořčíku, draslíku, mědi, vápníku, sodíku a zinku. Nabízí také železo, ikdyž ne v takové míře, jako se po celá léta mylně uvádělo. Dále špenát dodává tělu vitaminy skupiny B, vitamin C, E, betakaroten a kyselinu listovou. Špenátové listy se skládají z vody, bílkovin i sacharidů. Tato zelenina je vhodná pro všechny věkové kategorie, těhotné ženy i batolata, ale vyhýbat by se jí měli lidé trpící DNOU, neboť obsahuje puriny, které mají špatný vliv na hladinu kyseliny močové v krvi. Špenát pomáhá látkové výměně, srdci a cévám, na zácpu, chrání proti volným radikálům a tím proti mrtvici, infarktu nebo rakovině. Koupíte jej buď čerstvý, mražené listy nebo jako protlak. Připravit ho můžete na mnoho způsobů. Podávat by se měl společně s dobrým zdrojem vápníku (sýrem, tvarohem..) a železa (masem), aby došlo k co největšímu vstřebání cenných látek do organizmu. Hodí se nejen jako zeleninová příloha, ale také do těstovin, zapékaných pokrmů, náplní do masových rolád, slaných koláčů, závinů, palačinek, do salátů nebo polévek.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Rýžový salát s avokádem, rajčátky a granátovým jablkem

Rýžový salát s avokádem, rajčátky a granátovým jablkem

Rýži uvaříme den předem. Druhý den si nejdříve připravíme zálivku: vyšleháme olivový olej s octem a najem...

Salát se špenátem a provensálským kuřetem

Salát se špenátem a provensálským kuřetem

Slaninu nakrájíme na kostičky a nasucho ji opečeme na pánvi. Přidáme dvě lžíce oleje a kuřecí maso nakrájen...

Mořský vlk s ravioli

Mořský vlk s ravioli

Hladkou mouku smícháme se třemi žloutky a lžící olivového oleje. Připravíme tuhé těsto, které rozdělíme na ...

Zapečené brambory s lososem a špenátem

Zapečené brambory s lososem a špenátem

Brambory uvaříme ve slupce doměkka, zchladíme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na plátky. Část jich roz...

Sladké a pálivé kari

Sladké a pálivé kari

Na oleji restujeme po dobu jedné minuty kari pastu. Poté přidáme cukr a šťávu z poloviny citrónu a povaříme...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí špenát Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře