Topinambur

Topinambur

Lidově židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Podzemní hlízy této slunečnice se dají konzumovat jak tepelně upravené tak i za syrova. Pražené hlízy se dají dokonce použít jako náhražka kávy. V hlízách je obsaženo množství sacharidu inulinu, takže je vhodný pro diabetiky. Dále bílkoviny, tuky, vláknina, esenciální aminokyseliny, vitaminy a množství prospěšných organických kyselin. Topinambur je dietní potravina, bojuje proti revmatismu, díky obsahu draslíku odvodňuje. Z topinamburu můžete připravit polévku, můžete jej dusit na másle, či připravit topinamburové placky

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář
Chybí obrázek
Super na nich je, že se nemusí loupat, stačí je jen vydrhnout drátěnkou. Někteří známí je ale stejně vaří a pak slupku oloupají (jako u brambor). Dobré jsou uvařené s petrželkou nebo syrové jen tak do salátů.

Vera 03. 05. 2011, 11:22

Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.