Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Topinambur

Topinambur

Přidat na Pinterest

Lidově židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Podzemní hlízy této slunečnice se dají konzumovat jak tepelně upravené tak i za syrova. Pražené hlízy se dají dokonce použít jako náhražka kávy. V hlízách je obsaženo množství sacharidu inulinu, takže je vhodný pro diabetiky. Dále bílkoviny, tuky, vláknina, esenciální aminokyseliny, vitaminy a množství prospěšných organických kyselin. Topinambur je dietní potravina, bojuje proti revmatismu, díky obsahu draslíku odvodňuje. Z topinamburu můžete připravit polévku, můžete jej dusit na másle, či připravit topinamburové placky

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Topinambury zapečené v bešamelu

Topinambury zapečené v bešamelu

Topinambury oškrabeme, umyjeme, pokrájame na menšie kúsky. Dobre ich poutierame a opekáme ich na masle niek...

Zapečené vepřové plátky s hlívou

Zapečené vepřové plátky s hlívou

Plátky vepřového masa osolíme, opepříme a lehce naklepeme. Vložíme na pekáček s trochou sádla či oleje a p...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Topinambur Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Vera
Super na nich je, že se nemusí loupat, stačí je jen vydrhnout drátěnkou. Někteří známí je ale stejně vaří a pak slupku oloupají (jako u brambor). Dobré jsou uvařené s petrželkou nebo syrové jen tak do salátů.

Vera 03. 05. 2011, 11:22

Facebook komentáře