Třešně

Peckovité ovoce, které do Evropy přivezl z Malé Asie římský vojevůdce Lukkulus. V Evropě se toto ovoce velmi rychle uchytilo a dnes již známe přes tisíc druhů třešní, višní a sladkovišní v různých barevných variantách, od žlutých, přes růžové až temně červené. Dělí se na „chrupky“, to jsou třešně s pevnou dužinou a „srdcovky“, to jsou třešně s měkkou dužinou. V našich končinách se nejčastěji můžeme setkat s tmavě červenými třešněmi s měkkou dužinou. Třešně obsahují velké množství jódu, proto jsou vhodné pro nemocné se štítnou žlázou a bolestmi páteře. Obsahují i velké množství vitamínů C, E a B, vápníku, karotenu, železa, draslíku, hořčíku, fosforu, zinku a třísloviny. Třešně jsou používány pro své další prvky v kosmetice. V kuchyni se hodí na přípravu kompotů, moštů, džemů a dalších potravin. Používají se do koláčů, pudinků a dortů. Suší se z nich rozinky a z třešní se dělají i různě silné destiláty. V chladničce je nedávejte do blízkosti aromatizovaných potravin, protože přebírají cizí pachy. Nedají se ani dlouho skladovat.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář