Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Třešně

Třešně

Přidat na Pinterest
Peckovité ovoce, které do Evropy přivezl z Malé Asie římský vojevůdce Lukkulus. V Evropě se toto ovoce velmi rychle uchytilo a dnes již známe přes tisíc druhů třešní, višní a sladkovišní v různých barevných variantách, od žlutých, přes růžové až temně červené. Dělí se na „chrupky“, to jsou třešně s pevnou dužinou a „srdcovky“, to jsou třešně s měkkou dužinou. V našich končinách se nejčastěji můžeme setkat s tmavě červenými třešněmi s měkkou dužinou. Třešně obsahují velké množství jódu, proto jsou vhodné pro nemocné se štítnou žlázou a bolestmi páteře. Obsahují i velké množství vitamínů C, E a B, vápníku, karotenu, železa, draslíku, hořčíku, fosforu, zinku a třísloviny. Třešně jsou používány pro své další prvky v kosmetice. V kuchyni se hodí na přípravu kompotů, moštů, džemů a dalších potravin. Používají se do koláčů, pudinků a dortů. Suší se z nich rozinky a z třešní se dělají i různě silné destiláty. V chladničce je nedávejte do blízkosti aromatizovaných potravin, protože přebírají cizí pachy. Nedají se ani dlouho skladovat.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Džem s černých třešní s amaretem

Džem s černých třešní s amaretem

Třešně vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Smícháme je s cukrem a necháme aspoň 4 hodiny odležet (klidně pře...

Třešňový cheesecake

Třešňový cheesecake

Sušenky kakaové rozdrtíme, smícháme s máslem a namačkáme na dno formy. Smetanu vyšleháme, smícháme s lučino...

Gratinovaná pochoutka s třešněmi

Gratinovaná pochoutka s třešněmi

Menší formu na pečení vymažeme změklým máslem a vysypeme asi tak 2 lžícemi cukru. Třešně si omyjeme a vype...

Plněné citronové lodičky s krémem a ovocem

Plněné citronové lodičky s krémem a ovocem

Tvaroh vymícháme s jogurtem a vaječným likérem. Přidáme citronovou šťávu a kůru z 1 citronu. Dochutíme vani...

Limetkovo-mascarponový krém

Limetkovo-mascarponový krém

Ze všech ingrediencí vyšleháme nadýchaný krém, přidáme limetkovou šťávu a nastrouhanou limetkovou kůru. Hot...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Třešně Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře