Tykev
Jedná se o rostlinu s plazivým poléhavým stonkem, která se pěstuje na plantážích a má rozličné tvary a rozměry. Jsou kulaté, zploštělé, vejčité, válcovité, talířovité, hruškovité i turbanovité, vyskytují se kratší i delší tykve. V časné zralosti je dužina krémově bílá až světle žlutá, má máslově ořechovou chuť a obsahuje malé množství semen. V plné zralosti je jasně oranžová a má oranžovou i dužinu silnou 3 až 5 centimetrů. Plod tykve dosahuje hmotnosti až 30 kilogramů a obsahuje 90% vody, 4-5 % cukru, tuk, bílkoviny, důležité minerály, vitamíny A, B, C. V kuchyni jsou tykve vhodné pro tepelnou úpravu, např. do polévek, na dušení, smažení, zapékání plněných tykví, konzervaci kompotováním a na džemy. Malé tykvičky do 5 centimetrů jsou vhodné pro nakládání do sladkokyselého nálevu. Pro kuchyňskou úpravu využíváme spíše mladé plody do hmotnosti 300 gramů, protože jsou ještě velmi křehké, slupku není třeba loupat.
Fotogalerie
Nahrát vlastní fotografieKomentáře
Přidat komentář© 2024, Railsformers s.r.o.