Tykev

Jedná se o rostlinu s plazivým poléhavým stonkem, která se pěstuje na plantážích a má rozličné tvary a rozměry. Jsou kulaté, zploštělé, vejčité, válcovité, talířovité, hruškovité i turbanovité, vyskytují se kratší i delší tykve. V časné zralosti je dužina krémově bílá až světle žlutá, má máslově ořechovou chuť a obsahuje malé množství semen. V plné zralosti je jasně oranžová a má oranžovou i dužinu silnou 3 až 5 centimetrů. Plod tykve dosahuje hmotnosti až 30 kilogramů a obsahuje 90% vody, 4-5 % cukru, tuk, bílkoviny, důležité minerály, vitamíny A, B, C. V kuchyni jsou tykve vhodné pro tepelnou úpravu, např. do polévek, na dušení, smažení, zapékání plněných tykví, konzervaci kompotováním a na džemy. Malé tykvičky do 5 centimetrů jsou vhodné pro nakládání do sladkokyselého nálevu. Pro kuchyňskou úpravu využíváme spíše mladé plody do hmotnosti 300 gramů, protože jsou ještě velmi křehké, slupku není třeba loupat.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář