Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Tykev

Tykev

Přidat na Pinterest
Jedná se o rostlinu s plazivým poléhavým stonkem, která se pěstuje na plantážích a má rozličné tvary a rozměry. Jsou kulaté, zploštělé, vejčité, válcovité, talířovité, hruškovité i turbanovité, vyskytují se kratší i delší tykve. V časné zralosti je dužina krémově bílá až světle žlutá, má máslově ořechovou chuť a obsahuje malé množství semen. V plné zralosti je jasně oranžová a má oranžovou i dužinu silnou 3 až 5 centimetrů. Plod tykve dosahuje hmotnosti až 30 kilogramů a obsahuje 90% vody, 4-5 % cukru, tuk, bílkoviny, důležité minerály, vitamíny A, B, C. V kuchyni jsou tykve vhodné pro tepelnou úpravu, např. do polévek, na dušení, smažení, zapékání plněných tykví, konzervaci kompotováním a na džemy. Malé tykvičky do 5 centimetrů jsou vhodné pro nakládání do sladkokyselého nálevu. Pro kuchyňskou úpravu využíváme spíše mladé plody do hmotnosti 300 gramů, protože jsou ještě velmi křehké, slupku není třeba loupat.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Tykvové smaženky

Tykvové smaženky

Tykev oloupeme, odstraníme semínka, rozkrájíme ji na malé kostky, osolíme a necháme asi půl hodiny odležet....

Tykvovo-jablkový koláč s posýpkou

Tykvovo-jablkový koláč s posýpkou

Tekvicu rozkrojíme, odstránime jadierka, olúpeme a pokrájame na kocky. Jablká olúpeme, odstránime jadrovník...

Plněná dýně

Plněná dýně

Tekvicu olúpeme a pri stopke odrežeme vršok. Dlhou lyžicou vyberieme vnútro. Mäso pomelieme, ryžu udus...

Polévka z tykve

Polévka z tykve

Cibuľu nadrobno pokrájame, tekvicové jadierka trocha opražíme na panvici. Cibuľu vložíme do polievkového hr...

Tekvicová polévka

Tekvicová polévka

Na oleji popražíme cibuľu pokrájanú na drobno, pridáme zázvor, očistenú, na kocky pokrájanú tekvicu a zemia...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Tykev Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře