Tykvovo-jablkový koláč s posýpkou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Tekvicu rozkrojíme, odstránime jadierka, olúpeme a pokrájame na kocky. Jablká olúpeme, odstránime jadrovníky a pokrájame približne na rovnaké kúsky ako tekvicu. Do veľkej panvice dáme tekvicu, jablka, krýštalový cukor, korenie a hrozienka. Zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme na strednom plameni asi 15-20 minút, až kým tekvica a jablka nie sú mäkké. Mierne vychladnutú zmes preložíme do zapekacej misy.
Rúru predhrejeme na 180°C. Múku zmiešame s kypriacim práškom a sodou bikarbonou a preosejeme do hlbokej misy. Prstami votrieme na kocky pokrájané studené maslo, až vznikne hrudkovitá zmes. Pridáme hnedý cukor a prstami vypracujeme hrubšiu posýpku.
Posýpku rovnomerne rozložíme na tekvicovo-jablkovú zmes v zapekacej mise a mierne uhladíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 45-50 minút, kým sa posypkový povrch nesfarbi dozlatista. Po upečení necháme koláč postáť aspoň 30 minút, až potom ho pokrájame.
Tip k receptu
Koláč dostane pikantnejšiu chuť ak hrozienka namočíme na niekoľko hodín do calvadosu.
Jozef26. 07. 2011
Ingredience
- cca1300 g tykve
- 900 g jablek
- 60 g másla
- 100 g cukru krystal
- 100 g hrozinek- sultánek
- NA POSYPKU: 300 g hladké mouky
- 150 g studeného másla
- 125 g hnědého cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/4 lžičky mletých hřebíčků
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky sody bikarbóny