Dýňová sezóna naplno – od polévky až po slavný pumpkin spice sirup

Říjen je tradičně spojen s dýněmi. Patří k nejvýraznějším surovinám tohoto měsíce – nejen vzhledem, ale i chutí. V obchodech a na trzích se objevují různé druhy: známá oranžová hokkaido, máslová dýně s jemnou strukturou, muškátová s nasládlou chutí i ozdobné dýně vhodné na dekoraci. V kuchyni se ale nejčastěji pracuje s hokkaido a máslovou dýní – snadno se zpracovávají, mají plnou chuť a vysoký obsah vlákniny a betakarotenu. Pojďme se podívat, co všechno se z dýní dá připravit a jak je bez zbytečné práce uchovat nebo využít do zásoby.

Začneme tradičně, polévkou. Z dýně hokkaido se připravuje velmi jednoduše – nemusí se loupat, stačí ji důkladně omýt, nakrájet, podusit a rozmixovat. Na základ postačí cibule, olej, případně trochu zázvoru nebo kari koření pro výraznější chuť. K ochucení se hodí muškátový oříšek, pepř, sůl, a smetana, pokud chcete polévku krémovější. Pro zvýraznění chuti můžete zeleninu předem upéct – upečená dýně má koncentrovanější aroma a polévka má potom lepší barvu i strukturu. Jako doplněk se hodí opražená semínka (dýňová i slunečnicová), krutony, opražená slaninka nebo lžička zakysané smetany, posypat můžete polévku čerstvými bylinkami, skvěle poslouží například petržel.

Dýně se dá výborně připravit i na sladko. Je možné ji přidat do těst na bábovku, muffiny nebo lívance. Dužina má přirozenou sladkost, takže se v receptech často snižuje množství cukru. Hodí se i do rizota, do zapečených těstovin nebo jako příloha místo bramborové kaše – stačí dýni rozmačkat a dochutit solí, máslem a kapkou citronu. Kdo má rád hutnější jídla, může zkusit dýňové kari s kokosovým mlékem a červenou čočkou. Jde o levný, výživný a sytý pokrm, který zvládnou i začátečníci.

Pro ty, které zajímá využití dýně i mimo klasické recepty, je zajímavou variantou domácí pumpkin spice sirup — základ proslulého nápoje pumpkin spice latte. Na jeho přípravu budete potřebovat asi 200 g dýňového pyré (nejlépe z doma upečené nebo podušené dýňové dužiny), 150 ml vody, 100 g třtinového cukru, lžičku mleté skořice, půl lžičky zázvoru, špetku muškátového oříšku a hřebíček. Vše se smíchá v kastrůlku, přivede k varu a vaří asi 10 minut, dokud směs lehce nezhoustne. Poté se přecedí přes jemné sítko do čisté sklenice. Sirup se uchová v lednici maximálně týden. Do kávy se přidává podle chuti, obvykle 1–2 lžičky na šálek. Na domácí pumpkin spice latte stačí espresso nebo silná káva, teplé mléko (napěněné, pokud je možnost) a zmíněný sirup. Na závěr lze ozdobit trochou skořice nebo šlehačky. Chuť je výrazná, podzimní, bez náhražek a navíc i levnější než v kavárně.

Dýně je navíc surovina, kterou lze dobře uchovávat. Celá vydrží v suchu klidně několik týdnů. Zpracovanou dužinu, případně pyré, je možné zamrazit.

Pokud jste doteď považovali dýni jen za dekoraci, stojí opravdu za to dát jí v kuchyni šanci. Díky variabilitě, skladovatelnosti a jednoduché přípravě se dýně řadí mezi nejpraktičtější podzimní suroviny. Navíc se dobře kombinuje s kořením, bylinkami i další zeleninou, a proto se v podzimním jídelníčku rozhodně neztratí.

přidejte na:
Šéfredaktor

01. 10. 2025

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář