Indická kuchyně

Ochutnali jste už někdy pokrmy z indické kuchyně? Někteří indickou kuchyni nechtěli vyzkoušet hlavně z toho důvodu, že se obávají nelibé vůně pokrmů. Ty ostatní si indická kuchyně získala, díky její výjimečné a nezaměnitelné chuti. Většinou se připravují spíše vegetariánské pokrmy, ale někdy k přípravě jídel využívají i ryby, mořské plody nebo drůbež. Mezi hlavní ingredience pro přípravu indického jídla jsou rýže, obilniny, luštěniny, mléčné výrobky, zelenina a hlavně koření.

#tescoma-akce-velmi-siroky 

Sójové maso po indicku


Sójové maso je vlastně dehydratovaný texturovaný sójový protein. Vyrábíme ho z odtučněné mouky a jeho největší výhodou je, že je snadno dostupný. Seženete jej v mnoha obchodech a můžete si vybrat z kostek, nudliček, plátků či granulátu. A jelikož je maso dehydrované, nemusíte jej skladovat v lednici. Vyhovuje mu běžná pokojová teplota.

Kuřecí prsa tikka masala

Kokosové mléko, jak jistě každý ví, pochází z kokosových ořechů. Má krémovou konzistenci a je bez přidaných látek. Používáme jej především v indické a asijské kuchyni. Jeho chuť vynikne v kombinaci s kari či kurkumou.

Kokosové mléko je ideální náhražkou mléka či smetany, což je pro vegetariány a vegany skvělá zpráva. Kokosové mléko obsahuje mastné nasycené kyseliny, triglyceridy, vitamín B, C a E a spoustu dalších výživných látek. Pomáhá zlepšovat činnost srdce a má antioxidační účinky.

Indické grilované ledvinky (Gurdakapúra kabáb)


Pistácie původně pochází z Asie a označuje jak vysoký strom, tak i jeho plody, které se podobají šípkům. Jakmile proběhne sklizeň, pistácie se opraží. Pražením se trochu otevře jejich skořápka. Pak už je můžete konzumovat. Jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny, minerální látky, vlákninu a vitamíny A, B a E.



Kořeněné Lassií

Máta peprná je jednou z nejznámějších rostlin s pozitivními účinky na naše zdraví. Její listy obsahují mentol, což využíváme v gastronomii, při přípravě cukrářských výrobků a cukrovinek, nápojů a díky svým léčivým účinkům se používají i v lidovém léčitelství a kosmetice.


Sambaro - indický zelný salát

Citronovou trávu možná znáte pod jiným názvem - voňatka citronová, citronella nebo pod anglickým názvem lemon grass. Silice z citronové trávy se používá pro dochucení nápojů a jídel, ale její vůni využívají i při výrobě parfémů a jiných kosmetických přípravků. Její pikantní chuť a aroma se velmi podobají citronu, avšak narozdíl od něj pokrmy nijak neokyselí.





#damejidlo-siroky 

přidejte na:

22. 02. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář