Kuřecí prsa Tikka Masala
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Kuřecí prsa nakrájíme na větší kostky(asi jako na guláš), osolíme.
V kastrolu na malém plameni ořejeme olej a přidáme do něj celou skořici a kardamon a chvilku mícháme, aby se olej provoněl.
Pak přidáme maso a opečeme, stačí jen chvíli, aby se zatáhlo, přidáme podélně na plátky nakrájenou cibuli, zázvor a česnek a zase dobře promícháme, přidáme všechno suché koření a po chvíli přidáme rajče nakrájené na drobné kostičky a rajčatový protlak, osolíme podle chuti. Pokud je jídlo suché, přidáme trošku vody a dusíme bez pokličky asi 10-15 minut. Tekutina se nesmí vyvařit.
Na závěr přidáme kokosové mléko a ještě vaříme asi 1-2 minuty. Ochutnáme a případně osolíme.
Maso by mělo být hodně měkké, téměř by se mělo rozpadat a sosík by měl mít řidčí konzistenci (je možno jej trochu zahustit máčeným škrobem, ale Indové to nedělají).
Podáváme posypané čerstvým koriandrem a nudličkami čilli s dušenou rýží, nejlépe s Basmati nebo s plackami chapatti, hodí se i arabský chléb a jíme rukou.
Já dávám přednost rýži a příboru.
Indové dělají Tikka Masalu z celého kuřete, kuře i s kostí rozsekají na kousky a dusí tak dlouho, dokud se maso neodděluje od kosti.
Tip k receptu
Místo Garam Masaly lze použít Tandoori Masalu jídlo dostane jinou chuť a barvu.
hOJSADLO08. 08. 2011
Ingredience
- 2 cibule větší
- 2-3 kardamony
- 600 g kuřecích prsou
- 3-4 cm skořice celé
- 2,5 dcl kokosového mléka
- 6 lžíc rostlinného oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 zelené chilli
- 3 lžičky strouhaného zázvoru
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté chilli papričky
- 1 lžička mleté papriky
- 2 lžičky garam masala
- sůl
- hrst čerstvých listů koriandru
- 3 lžičky drceného česneku
- 2 rajčata