HORKÉ NÁPOJE
Vypadá to, že Dánové se řídí heslem: “Žij dnes tak, jako by zítra nebylo žádné kafe”. To by totiž docela trefně vystihovalo jejich posedlost v pití horkých nápojů. Kdo v Dánsku nepije kávu (a že takové cappuccino s povedeným latte artem jednoho navnadí), čaj nebo gløgg (svařák), jako by neexistoval.
SLADKÉ HŘEŠENÍ
Co zakousnout k dobré kávě nebo čaji?
Možná vás to překvapí stejně jako mě, ale Dánové jsou milovníci sladkostí, dortů a zákusků. Pokud je to i vaše slabina, bez výčitek si jeden dortík doma připravte. Rozmanitost je velká, neb v Dánsku se s oblibou konzumují dorty s čokoládou i bez, cheesecaky i prosté sušenky, zkrátka cokoli, v čem je cukr. Takovou tradiční sladkostí je tzv. kringle, který se hodně podobá štrůdlu, s tím rozdílem, že v něm nejsou jablka, ale směs másla, cukru a oříšků nebo oříškového másla. Celý závin je zatočený dokola a často se na něj dává ještě poleva (to už zní dost jako závislost na cukru, že?)
PEČIVO
V konzumaci této potraviny bychom si mohli s Dány podat ruku, protože milují chleba stejně jako my. Největší zálibu našli v kváskových chlebech, a zejména žitný chléb na severu hodně frčí. Pečení vlastního chleba doma považují tito skandinávci za super hygge aktivitu, takže pokud si i vy troufáte, směle do toho! Pečení kváskového chleba vůbec není tak těžké, jak se zdá.
MASO A ZELENINA
Masové koule z IKEA, to nejlepší na konec. Přiznejte se, koho to napadlo při zmínce masa a Dánska? Vím, IKEA je sice švédská, ale nic to nemění na tom, že i v Dánsku masové koule milují. A samozřejmě nejen to. Co by to byl za severský stát, kdyby neměli rádi lososa a ryby všeobecně? K tomu hodně zeleniny, na jejíž kvalitu si tam opravdu potrpí a lahůdka je na světě.
Protože po výčtu všech těch možností, jak si dopřávají nejšťastnější obyvatelé planety, vám určitě vyhládlo, čeká vás ještě jeden tip na jídlo, které je rychlou chuťovkou a zároveň opravdu tradiční záležitostí, jež přinese hygge i do vašeho obýváku.
Smørrebrød
Smørrebrød je chlebíček, jehož základem je plátek žitného chlebu s máslem, na němž je pak umístěn kousek masa, ryby nebo sýra a vše je ozdobeno zeleninou čerstvou či nakládanou. Výjimkou není ani pokapání chlebíčku omáčkou.
Nemusíte se bát použít opravdu jakýkoli druh masa. Dánové jsou zvyklí dávat na Smørrebrød vše od lososa, přes krevety, makrelu, paštiku, až po vepřové nebo hovězí maso. Jako oblohu používají cibuli, nakládané okurky, vajíčka, majónezu, tomatovou omáčku, remuládu nebo drobný salátek typu rukola.
Tyto chlebíčky mají nespočet variací a my už ponecháme jen na vás, co si doma vytvoříte.
Tak a teď už rozsviťte svíčku, zachumlejte se do deky s lahodnou kávou a dortíkem a užívejte pohody a radosti ze života jako Dánové.