(Ne)známé Kaki

Exotické ovoce původně z Japonska nebo Číny, kde má svou dlouhodobou tradici pěstování i zpracování, se dnes pro evropský trh dováží hlavně z Itálie a Španělska. Zdomácněla zde odrůda kaki Rojo Brillante ze slunné oblasti Ribera del Xúquer nedaleko Valencie. My však plody této odrůdy známe pod názvem kaki Persimon. Ovoce se sbírá ručně, u každého plodu se musí utrhnout stopka tak, aby kalich zůstal neporušený v plodu. Kaki je skladováno a prochází umělým procesem dozrávání.

Kaki patří do čeledi ebenovité rodu Diospyros, který má přes dva tisíce druhů. Jejich podstatná část roste v tropických a subtropických krajích a jen málo z nich má jedlé plody. Jedná se především o odrůdy Diospyros (tomel).

Kaki je oblíbené zejména pro svou svěží sladkou chuť připomínající kombinaci dýně, žlutého melounu, broskve, hrušky a mrkve. Zevnějšek je nevábný, podobný nevyzrálému oranžovému rajčeti, ale plod nás upoutá nádhernou vanilkovou vůní. Má také blahodárné účinky na náš organismus. Je vysokým zdrojem mnoha vitamínů, mezi nimiž můžeme zmínit riboflavin, niacin, tiamin, vitamin C nebo A. Dužnina je bohatá na vlákninu, antioxidanty, fosfor a hořčík. Kaki je nízkoenergetické ovoce, především díky vysokému obsahu vody, který dosahuje až 80 %. Posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při únavě, nervozitě i stresu a doslova nabíjí energií. Zároveň svým složením bojuje proti srdečním problémům a podporuje obnovu kostí. Pro svou kombinaci fenolů a vlákniny a pro své nutriční hodnoty je citován různými dietami při onemocnění tepen, skleróze nebo redukčních dietách. Bývá však doporučováno i lidem s nemocnými játry nebo ledvinami. Obsah pektinů zaručuje správné fungování střev.

Zpracování kaki je velice široké, protože se dá konzumovat jak čerstvé, tak i tepelně upravované. V syrovém stavu je možné je přidat do ovocných salátů nebo si na něm pochutnat v různých dezertech jako Salát z kaki s ořechy nebo Kaki mascarpone se skořicí. Ve Francii je velmi oblíbená Marmeláda z kaki. Tepelně zpracované kaki se využívá do různých omáček, propracovaných delikátních dezertů nebo i do tak jednoduchých receptů jako je zapečené kaki s cukrem a skořicí, oblíbené hlavně v Číně nebo Rusku. Jeho slupka může sloužit jako nádobka na zmrzlinu, na níž se rozmixuje vydlabaná dužnina, vznikne tak rovněž osvěžující delikatesa.

Pro jeho výbornou chuť a široké využití jeho obliba stoupá po celém světě. Jeho dozrávání usnadňuje hladký transport, protože je nedozrálé a před poškozením ho chrání tvrdá slupka, ale postupně dozrává a na trh už se dostává jako sladká a měkká pochoutka. Jeho sklizeň připadá na konec září nebo začátek října. Z toho důvodu se z něj nemůžeme těšit celoročně, ale jen zhruba tři měsíce v roce, od poloviny října do poloviny listopadu.

přidejte na:
Petra

25. 05. 2009


Další články

Přidat komentář
veka
Kaki mám moc ráda, ale nikdy jsem z nich nic nedělala. Vždycky je sním jen tak samotné. Takže určitě vyzkouším nějaký ten recept. Nevíte někdo, zda se dá kaki u nás pěstovat? Nebo jak vůbec tato rostlinka vypadá?

veka 18. 11. 2009, 18:01

Roxana
Miluju přímo děsně, mám pilno ho "nesežrat" ještě v obchodě. Normálně, nic z něho nedělám. Překvapuje mne, kolik lidí ho ještě nezná, ochutnali u mne a zbožňují ho taky. Ale je sezonní a dost druhů a jednou v jednom plodu jsem našla 8 semen, jinak nikdy ani jedno...

Roxana 28. 11. 2009, 22:36

tepito
ochutnala jsem a nic-většina exotického ovoce mi nechutná..Miluji ostružiny,švestky,jahody...

tepito 27. 06. 2010, 10:58

Roxana
Jsou dvě možnosti, buď to člověk nejí vůbec, nebo by se po nich utloukl. Ale divné je, že já jsem se mohla utlouct a teď mi tu shnilo, nějak jsem o ně přestala taky stát, chutě se mění, či potřeby těla?

Roxana 28. 06. 2010, 13:52

tepito
asi se opravdu chutě mění

tepito 28. 06. 2010, 20:48