Polévka je grunt, jak říkávaly naše babičky a prababičky. A nejen v tomhle měly pravdu. Vychutnejte si naše polévky, které vás zahřejí nejen v žaludku, ale také na duši.
Čočková polévka s brambory
Čočka je jedinečným zdrojem energie. V této vysoce koncentrované potravině najdete jen malé množství vody. Je bohatá na vitamín A, B, C a E.
Také obsahuje železo a kyselinou listovou, která pozitivně působí na náš nervový systém. Čočka zlepšuje trávení a pomáhá i při redukci tuků.
Fantastická zeleninová polévka
Květák řadíme mezi brukvovitou zeleninu a je dobře stravitelný. Je bohatý na vápník, hořčík, železo, ale najdete v něm i provitamín A, vitamíny B, C, E, chrom, mangan i selen.
Květák působí jako prevence proti vzniku rakoviny a spolu s mrkví a chřestem je účinnou směsí při léčbě gastritidy a gastroenteritidy (zánět žaludku a tenkého střeva).
Mrkvová polévka se slaninou
Mrkev, ať už vařená či dušená, zvýrazní chuť každého pokrmu. V lidovém léčitelství mrkev představuje zázračnou potravinu, která dokáže potlačit příznaky nervozity, pomáhá při léčbě astmatu, při jaterních chorobách, kožních onemocněních, žloutenkách a podobně.
Zeleninová zimní zdravá polévka
Petržel je nejen kořenovou zeleninou, ale i kořením. V Římě petržel považovali za symbol radosti a slávy.
Povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá s léčbou močových cest a ledvin, zmírňuje menstruační bolesti a tlumí následky po bodnutí hmyzem.
Thajská dýňová polévka
Dýně je bohatá především na hořčík a beta-karoten. Také v ní najdete kvalitní nenasycené mastné kyseliny a kyselinu nukleovou, která má omlazující účinky.
S její pomocí dochází k regeneraci tělesných buněk, pomáhá při revmatismu, dně, ateroskleróze a dokonce snižuje i hladinu cholesterolu v krvi. Dýňová semena jsou přírodní zásobárnou zinku a železa. Lisováním získáváme ze semen kvalitní olej, který nám dodá energii, zlepšuje kvalitu pokožky, nehtů a vlasů.