Řecké speciality

Řecká kuchyně je poměrně rozmanitá. Díky zdejšímu klimatu se zde objevuje hodně pokrmů ze zeleniny jako je cuketa, rajčata, lilek nebo papriky. Olivový olej je nedílnou součástí téměř každého jídla. 

#chefparade-siroky

Řekové hojně využívají koření a bylinky, nejčastěji je to oregano. Z masa se zde objevují typické pokrmy z jehněčího a skopového. Jestliže si libujete v sýrech, pak si jistě pochutnáte na široké nabídce ovčích a kozích sýrů. Nejznámější z nich je feta, která se přidává do salátů a nebo haloumi, který se nejčastěji podává grilovaný. Nesmíme zapomenout ani na typický řecký jogurt, který je vyráběný z ovčího mléka.

Musaka

Musaka je klasický řecký pokrm připravovaný z lilků, rajčat, cibule, paprik a mletého masa, přelitý bešamelovou zálivkou. Variace jsou různé a někdy se místo lilků používají plátky brambor. Nezapomeňte si k jídlu připravit také řecký salát neboli choriatiki. Skládá se z rajčat, okurky, zelené papriky, červené cibule, oliv, sýru feta, olivového oleje, balsamica a oregana.






Grilované kalamáry s bermudskou salsou

Kalamáry, sépie nebo též olihně se podávají nejčastěji jako "kroužky". Ochutnat je můžete smažené, grilované, plněné nebo v salátu či na pizze. U nás kalamáry seženete spíše mražené a nebo ve specializovaných obchodech s mořskými rybami.






Slávky na víně

Slávka jedlá je mušle, která se chová na lanech ukotvených ke dnu. Jsou velmi zdravé. Obsahují železo, zinek, mangan, draslík, vitamíny skupiny B a minerální soli. Způsob přípravy není náročný. Je důležité dodržet několik zásad. Slávky musí zůstat i po opláchnutí a odstranění písku kartáčkem uzavřené. Dají se dusit, zapékat i vařit. Jsou základem pro mnoho jídel z mořských plodů také ve španělské, portugalské a francouzské kuchyni. 





#tescoma-siroky 
přidejte na:
Šéfredaktor

10. 08. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář