Řecká kuchyně je poměrně rozmanitá. Díky zdejšímu klimatu se zde objevuje hodně pokrmů ze zeleniny jako je cuketa, rajčata, lilek nebo papriky. Olivový olej je nedílnou součástí téměř každého jídla.
#chefparade-siroky
Řekové hojně využívají koření a bylinky, nejčastěji je to oregano. Z masa se zde objevují typické pokrmy z jehněčího a skopového. Jestliže si libujete v sýrech, pak si jistě pochutnáte na široké nabídce ovčích a kozích sýrů. Nejznámější z nich je feta, která se přidává do salátů a nebo haloumi, který se nejčastěji podává grilovaný. Nesmíme zapomenout ani na typický řecký jogurt, který je vyráběný z ovčího mléka.
Musaka
Musaka je klasický řecký pokrm připravovaný z lilků, rajčat, cibule, paprik a mletého masa, přelitý bešamelovou zálivkou. Variace jsou různé a někdy se místo lilků používají plátky brambor. Nezapomeňte si k jídlu připravit také řecký salát neboli choriatiki. Skládá se z rajčat, okurky, zelené papriky, červené cibule, oliv, sýru feta, olivového oleje, balsamica a oregana.
Grilované kalamáry s bermudskou salsou
Kalamáry, sépie nebo též olihně se podávají nejčastěji jako "kroužky". Ochutnat je můžete smažené, grilované, plněné nebo v salátu či na pizze. U nás kalamáry seženete spíše mražené a nebo ve specializovaných obchodech s mořskými rybami.
Slávky na víně
Slávka jedlá je mušle, která se chová na lanech ukotvených ke dnu. Jsou velmi zdravé. Obsahují železo, zinek, mangan, draslík, vitamíny skupiny B a minerální soli. Způsob přípravy není náročný. Je důležité dodržet několik zásad. Slávky musí zůstat i po opláchnutí a odstranění písku kartáčkem uzavřené. Dají se dusit, zapékat i vařit. Jsou základem pro mnoho jídel z mořských plodů také ve španělské, portugalské a francouzské kuchyni.
#tescoma-siroky