Pokud chcete jíst zdravěji, měli byste do svého jídelníčku zařadit i ryby, které obsahují spoustu nepostradatelných vitamínů. Ryby rozdělujeme na sladkovodní a mořské. Ty mořské bývají více propagovány kvůli pozitivním účinkům na naše zdraví. Jsou totiž bohaté na zdravé tuky - omega 3 mastné nenasycené kyseliny. Ať už si tedy dáte sladkovodní či mořskou rybičku, snížíme tím riziko, že onemocníme srdeční či cévní nemocí.
#damejidlo-siroky
Rybí filé v medu a sezamu
Med je považován za přírodní antibiotikum a také za elixír mládí. Existují 2 základní druhy - květový (světlý) a lesní (tmavý). V obchodech však můžete narazit i na nekvalitní medy. Jak na tom je určitý med se nejlépe prokáže, když se provede chemický rozbor.
Ale můžete to poznat i podle těchto poznatků. Pokud je med nekvalitní, obsahuje větší množství vody. Zkuste sklenici medu naklonit a zjistěte, jestli se v ní voda rychleji přelévá. Můžete to poznat i podle vzduchové bubliny. Otočte sklenici víčkem dolů a pokud se žádná bublina nevytvoří nebo se ke dnu dostane až příliš rychle, nejedná se o kvalitní med.
V případě tmavého medu nesmí být na dně sklenice žádné naplaveniny. Po otevření medu by měl při stékání ze lžičky pěkně mašličkovat. Měl by na povrchu vytvářet záhyby, které vypadají jako mašličky.
Rybí špíz s brokolicí
Brokolice je bohatá na provitamín A, vitamín B, C, D a E a také obsahuje minerální látky, železo, draslík, hořčík, vápník, chrom a spoustu dalších zdraví prospěšných látek. Má antioxidační účinky, zpomaluje proces stárnutí a působí jako prevence proti vzniku civilizačních chorob či rakoviny.
Pokud vás trápí artróza či artritida, zkuste, po domluvě s lékařem, zařadit do jídelníčku více medu. Ten totiž vyživuje kloubní chrupavku. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, zlepšuje pružnost a pevnost cév a doporučuje se i pro lidi, kteří trpí cukrovkou.
Ryba se špenátem
Špenát lze konzumovat čerstvý, ale i tepelně zpracovaný. Je bohatý na vitamín A, B, dále obsahuje kyselinu listovou, biotin, niacin a beta-karoten, jenž je známým antioxidantem. Díky beta-karotenu působí špenát jako prevence proti vzniku rakoviny a civilizačních chorob.
Zlepšuje kvalitu pokožky, podporuje její mladistvý vzhled a zpomaluje tvorbu vrásek. Kyselina listová především prospívá ženám v těhotenství, neboť působí pozitivně na vývoj plodu. Dále prospívá duševnímu zdraví, sluchu a zvyšuje krvetvorbu.
Hnízdečka s rybím filé
Když se řekne oregano, mnohým z nás se vybaví především to, že to je vynikající koření na pizzu. Jinak se mu říká dobromysl obecná. Tato skvělá bylinka má spoustu léčivých účinků. Posiluje imunitu, je to přírodní antibiotikum, má protizánětlivé účinky a dokáže uvolnit dýchací cesty.
Pokud jste vyčerpaní, můžete využít posilující a osvěžující účinky dobromyslu. Má příznivé účinky i na pokožku, pomáhá s léčbou kožních problémů, zmírňuje menstruační bolesti a v neposlední řadě prospívá i našemu srdci a cévám.
Týna Ryglová 23. 01. 2021, 01:20