S luštěninami vařte levně a zdravě

Luštěniny, dříve známé také jako luskoviny, mají díky v přírodě unikátní symbióze s bakteriemi schopnost vázat atmosferický dusík, díky čemuž jejich pěstování vyžaduje výrazně menší množství hnojiva. Používají se tak na obnovení půdy, kde byl dusík vyčerpán.

Jsou zastoupené v kuchyních celého světa. Mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny, zato však je většina z nich velmi chudá na tuky. Dále obsahují vitamíny skupiny B. Luštěniny by se neměly jíst syrové, protože mohou způsobovat potíže s trávením. Je lépe je upravovat vařenímnamáčením po dobu alespoň 12 hodin nebo klíčením.

Několik jednoduchých tipů, jak těmto potížím zabránit:

  • Po namáčení vždy slijte vodu, právě v ní se koncentrují nadýmavé látky. Vařte v čerstvé vodě.
  • Vařte bez pokličky.
  • Použijte některé z následujících koření: kmín, kurkuma, koriandr, saturejka, fenykl.
  • Konzumujte společně s obilninami.
  • Okyselte octem, citronem.
  • Solte až po uvaření.

#tescoma-velmi-siroky


Fazole pocházejí z Jižní Ameriky, ale ihned po jejím objevení Kryštofem Kolumbem na konci 15. století se rozšířily také do Evropy. Dnes se pěstují prakticky po celém světě.

Díky speciálnímu enzymu pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zároveň však jsou jednou z nejvýživnějších potravin na světě. Jejich konzumace pomáhá ke snížení tělesné hmotnosti, při prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním.






Cizrna neboli římský hrách pochází z Asie. V Česku získává oblibu teprve pomalu, ale díky své výjimečné chuti a mnoha možnostem využití se začíná prosazovat vedle tradičních luštěnin.

Je zdrojem železa, fosforu, vápníku, hořčíku, kyseliny listové, linolové, aminokyseliny lysinu a vitaminu E. Pomáhá stimulovat tvorbu kolagenu a tak zlepšuje stav chrupavek.




Hráškový krém s tyrolskou slaninou




Hrách setý, latinsky Pisum sativum, je typickou plodinou všech zahrádek a zahrádkářů. Zajímavostí je to, že nezralá semena, tzv. hrášek, jsou považována za zeleninu, kdežto zralá (hrách) za luštěninu.

Výživová hodnota hrachu v kombinaci s obilovinami se vyrovnává hodnotám masa. Je zdrojem molybdenu, má příznivé složení mastných kyselin.






Po sojových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin na světě - 26%. Díky tomu je hojně využívána vegetariány jako zdroj bílkovin.

Má vysokou schopnost zasytit, proto je využívána při dietách různého druhu. Obsahuje také velké množství minerálů a stopových prvků, v těhotenství brání anémii a brání plod před vývojovými vadami díky obsahu kyseliny listové.







#chefparade-siroky
přidejte na:
Eliška

19. 04. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář