Cuketový koláč
Cuketa má antioxidační a čistící účinky. Pročišťuje naše střeva a může působit i lehce projímavě. Pomáhá udržovat ve střevní sliznici prostředí, které je odolné proti zánětům, infekcím a dalším mikroorganismům.
V kuchyni má široké uplatnění. Přidáváme ji nejen do polévek, ale hodí se i jako příloha k masu a také se z ní dělají bramboráky. Můžete ji i zavařit nebo použít do náplně do sladkých i slaných koláčů.
Cibulový koláč
Cibule je zlatou královnou nejen naší české kuchyně. Můžete ji konzumovat i v syrovém stavu, což prospěje nejen cévám, ale také střevní mikroflóře a celkově i trávení.
Pomáhá při léčbě kašle a jiných onemocnění dýchacích cest. Dokáže vám během chvilky uvolnit i sebevíc ucpaný nos a její léčivé účinky pomáhají i při poštípání hmyzem.
Pastýřský koláč
Parmazán byste měli vždy kupovat v kuse, nikoli již nastrouhaný. Lze ho podávat samotný - jako chuťovku či předkrm.
Můžeme ho ale přidat i na pizzu, do salátů, na těstoviny, do rizota, dáváme ho i do polévek a také z něj připravujeme pesto.
Pórkový koláč
Pórek je charakteristický svou typicky štiplavou chutí a zeleno-bílou barvou. Prospívá především cévám a také pročišťuje ledviny a další orgány.
Pórek vždy důkladně opláchněte, abyste ho zbavily hlíny a dalších nečistot. Podélně ho nařízněte a opláchněte pod proudem tekoucí vody.
Mátový koláč
Máta se využívá k přípravě čajů, omáček, přidává se i k pečenému masu či rybě, také se hodí do kuskusu, rýže nebo moučníků.
Samozřejmě se také přidává do salátů a míchaných nápojů a co se týče průmyslového zpracování, vyrábí se z ní bonbóny, žvýkačky, sirupy, čokolády a mnoho dalších výrobků.