Pastýřský koláč
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
V kastrolu rozehřejte olej, přidejte oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a smažte ji do lehkého zezlátnutí, asi 7 minut. Přidejte maso a dál smažte, dokud maso nezhnědne a nebude sypké.
Do kastrolu přisypte mrkev a tymián, osolte, opepřete a zalijte krájenými rajčaty. Přiklopte pokličkou a duste při mírné teplotě 20 minut.
Zatím oloupejte brambory a vymíchejte hladkou kaši. Do ní přimíchejte ještě parmazán.
Troubu předehřejte na teplotu 190°C. Zapékací misku vytřete máslem. Na dno rozprostřete maso a na ně navršte bramborovou kaši.
Vidličkou ji urovnejte a vytvořte ozdobné špičky. Poklaďte kousky zbylého másla a pečte 50 minut, až špičky kaše krásně zezlátnou.
Tip k receptu
Do bramborové kaše můžete přidat stroužek česneku a dvě mrkve, celé jídlo pak bude pikantnější. A když v kaši použijete místo mléka smetanu, kaše bude jemnější.
Sonia00507. 10. 2010
Ingredience
- 1 cibule
- 2 menší nastrouhané mrkve
- 300 g hovězího mletého masa
- 300 g brambor
- 20 g jemně nastrouhaného parmazánu
- 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lžíce másla + trocha na vymazání zapékací mísy
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- špetka soli
- špetka pepře
- 1/2 hrnku mléka
- 1 konzerva sterilovaných sekaných rajčat