Vláčné domácí pečivo

Domácí pečivo je prostě nejlepší. Nic vám po ránu neudělá takovou radost, jako vaše domácí, čerstvě upečené pečivo, které se krásně rozplývá na jazyku. Upečte si housky, žemle, pletýnky, cokoliv co vás napadne. Hlavní je, abyste je pekli s láskou.

#chefparade-siroky 

 

Domácí housky

 

 

Droždí je základní surovinou, kterou nesmíme v kuchyni postrádat, pokud chceme mít nadýchané těsto. Používá se především k přípravě pečiva. Jedná se o jednobuněčný mikroorganismus, který můžeme zařadit mezi houby. Je bohaté na vitamín B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a B3 (niacin). Díky thiaminu prospívá srdeční a nervové činnosti a riboflavin s niacinem jsou zase elixírem pro naše nervy, pokožku a dokonce zlepšují i trávení.

 

Výborné rohlíky z domácí pekárny

 

Mák raději kupujte nemletý a umelte si ho až doma těsně před použitím, protože vám může rychle zhořknout a zežluknout. Používá se jako náplň do sladkého pečiva, do závinů, buchet, bábovek, ale využíváme ho i jako posyp na nudle, bramborové šišky, škubánky a další dobroty. Při výrobě slaného pečiva se také využívá jako posyp.

 

Domácí preclíky s olejem

V mléku najdeme všechny hlavní živiny, tuky, bílkoviny a také glicidy. Mléko je bohaté na vápník, fosfor, vitamín A, C a D. V kuchyni využíváme spoustu mléčných výrobků - třeba kravské mléko (nízkotučné, polotučné, tučné), dále také kyselé mléko, sladkou či kyselou smetanu, sýry, podmáslí, jogurty, kondenzovaná mléka a spoustu dalších.

 

Bagety z domácí pekárny

 

Drobná sezamová semínka krémové barvy vynikají nejlépe na čerstvě upečeném pečivu. V sezamových semínkách se skrývá až 60 % oleje, jenž prospívá našemu zdraví. Vlastně jsou považovány za jedny z nejzdravějších semínek vůbec. Pomáhají s prevencí a léčbou osteoporózy a zlomenin kostí, páteře, zubů a chrupavek. Doporučují se i lidem, kteří trpí neurózou, depresí či psychózou.


Domácí rozmarýnové žemle

 

Rozmarýn je bylinkou, která má výrazné, ale velmi příjemné, aroma. Ačkoli to mnozí z vás ani netuší, má antibakteriální účinky, takže se kdysi hojně používal místo dezinfekce. Toto delikátní koření vynikne nejlépe s česnekem či šalvějí.

 


Domácí pletýnky


Sádlo využíváme ke smažení a vaření. V dobách minulých se používalo i při přípravě buchet či vánočního cukroví, které možná znáte dodnes. Říkalo se mu “sádlovky”. Připravují se z něj i škvarky nebo chleba se solí, který se ještě pomazal vepřovým sádlem. Má však jednu nevýhodu a tou je vyšší obsah cholesterolu, proto se v posledních letech už moc nepoužívá. Nahradily ho alternativy, které obsahují mnohem méně cholesterolu, takže jsou zdravější.

 

Domácí tortilly chips

 

Tortilly označují 2 podobné pokrmy. V mexické kuchyni jsou tortilly placky, které se vyrábí z pšeničné či kukuřičné mouky, ale ve Španělsku se pod pojmem tortilly ukrývají tlusté palačinky s bramborami. Tacos jsou křupavé kukuřičné tortilly, ale liší se od mexických jen tím, že se přeloží na půl a smaží v oleji. Po usmažení si tortila zachová takový tvar a pak se plní zeleninou, masem, salátem a podobně. Nachos jsou vlastně kukuřičné chipsy, které vznikají z nařezaných kukuřičných tortill.

 
 
 
#damejidlo-siroky 
 
přidejte na:

08. 03. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář