Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Vše, co bychom měli vědět o čokoládě

3810_smallČokoláda je v současné době nejvyhledávanější surovinou při výrobě dezertů. Čokoláda se kromě složení liší také kvalitou. Výběr čokolády závisí na konkrétním receptu.

Na obalech tabulkové čokolády se uvádí pouze procentní podíl kakaa. Ve skutečnosti se jedná o celkový podíl kakaových bobů a kakaové hmoty. Odečteme-li tuto hodnotu od 100%, získáme obsah cukru a tuku.

Výživová hmota - čokoláda je velice kalorická surovina, protože obsahuje množství cukru a tuku. Pro svou kalorickou hodnotu se nedoporučuje konzumovat ve velkém množství. Ideální je 25-50 g denně. Čokoláda je naopak velice dobrým zdrojem energie, protože obsahuje vysoké množství hořčíku. Mimo hořčíku obsahuje také měď, fluor, theobromin, vápník, železo, lecitin a vitamíny A, B1, B2, C, D, E.

Uchovávání čokolády - nejlépe na suchém a větraném místě při teplotě 17-20 °C. Čokoládu nikdy neukládáme v ledničce nebo blízko výrazně aromatických surovin. Protože v ledničce získává bílou barvu, mění své charakteristické vlastnosti a velice dobře vstřebává různé vůně.

Rozehřívání čokolády - vždy rozehříváme pomalu a ve vodní lázni, v míse umístěné v kastrůlku naplněném vodou. Čokoládu také můžeme rozehřívat v mikrovlnné troubě, která nesmí překročit výkon 600 W. Kdybychom čokoládu rozehřáli příliš rychle, tak zhořkne a zhrudkovatí. Čokoládu nikdy nemícháme s vodou. S jinými surovinami ji mícháme vždy až po rozehřátí a mimo plamen.

  • Běžná čistá čokoláda - obsah kakaa obvykle mezi 35-45 %.
  • Bílá čokoláda - ideální na zdobení. Díky svému složení, se špatně míchá s jinými surovinami a při rozehřátí nezískává lepší chuť, spíše naopak.
  • Couverture - obsah kakaa nejméně 43 %. Díky většímu podílu kakaového másla se rozpouští rychleji, již při 30 °C. Je ideální na polevy a k výrobě dutých figurek.
  • Čokoláda na vaření - obsah kakaa obvykle 30 %. Je hustá, poddajná a ideální pro přípravu pudinků, dortů, koláčů.
  • Grand cru - obsah kakaa nejméně 65 %. Ideální pro přípravu krémů a pěn.
  • Jemná čokoláda - obsah kakaa mezi 40-50 %. Ideální pro přípravu polev, směsí se smetanou ke šlehání. U této čokolády bychom neměli překračovat bod varu.
  • Mléčná čokoláda - obsahuje méně kakaa a to od 20-30 %.
Milena

07. 06. 2009

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Maja
Zase jsem o něco chytřejší, stále se mi totiž nedaří udělat čokoládovou polevu tak, aby se mi leskla. Moje babička ji uměla, ale bohužel už nežije takže nemůže poradit. Má někdo osvědčený recept?

Maja 11. 11. 2009, 12:32

Roxana
Copak čokoláda... Celý řživot jsem ji nejedla a na stará kolena jsem se stala závislou a nevím jak...

Roxana 11. 12. 2009, 20:37

Ajaja
Aby se poleva leskla, přidávám tam kousek ztuženého tuku (teda já na polevu používám rozpuštěnou čokoládu na vaření a s tímhle vylepšením má lesk).

Ajaja 24. 01. 2010, 07:49

Roxana
Hele, trojče, já dělám zásadně polevu taky tak, že rozpustím trochu Ivy a dám čokoládu na vaření, či Ledové kaštany, Celý život tak a ne jinak. No a co jsou ty v pytlíčku, ty jsou náramné, že je hodím do vřelé vody, utřihnu růžek a na zdobení je to jedinečné - hračka! To je vynález!

Roxana 24. 01. 2010, 08:58

Roxana
Mileno, měla bys tam asi napsat odkaz, odkud to máš, já jsem četla, ne-li stejné něco podobného v nějakém časáku, ono je na to autorské právo. Tak ať nemám zbytečný problém.

Roxana 24. 01. 2010, 09:01

Ajaja
Jo pytlíčky na zdobení jsou fakt výhoda... I když už se mi jednou stalo, že se prostě nerozpustil a nerozpustil.... dodnes nevím proč. A čokoládu na vaření mám fakt nejradši - jak na polevu, tak jako nádivku do croisantových rohlíčků.... a nakonec i jen tak to tlamičky... :-))

Ajaja 24. 01. 2010, 10:02

Roxana
Tak to se mi ještě nestalo! Akorát jsem poprvé ustřila roh a dala roztajit, myslela jsem, že mne pepka klepne vzteky a Jardu smíchy.

Roxana 24. 01. 2010, 10:50

Ajaja
Copak ? Vytekla ?:-))

Ajaja 24. 01. 2010, 17:17

Roxana
ne, ale celou dobu jsem ji v té vodě držela za ten cípek necípek.

Roxana 24. 01. 2010, 19:22

Ajaja
:-)))) Tak to jsi lepší, tohle mě ještě nenapadlo. A že já dovedu leccos vymyslet....

Ajaja 25. 01. 2010, 21:16

tepito
A vám ty polevy z pytlíčku chutnají?Mě tedy moc ne.

tepito 14. 02. 2010, 06:38

Ajaja
Já zatím použila jen bílou na zdobení. Těch pár čar... Jinak rozpouštím čokoládu na vaření, přidávám trochu tuku....

Ajaja 14. 02. 2010, 16:55

tepito
Taky se držím čok.na vaření a tuku.

tepito 14. 02. 2010, 18:49

Roxana
Tepito, víš, že ani nevím,jestli mi chutnají...za prvé sladké nejím, zadruhé se to asi na pečivu ztratí, víš, že mne to nenapadlo?

Roxana 14. 02. 2010, 23:49

Roxana
Jo a jako Ajaja, já je používám o vánocích na linecké nebo prostě holt využívám toho šikovného ustřiženého rohu, že dělám čmáranice, na polevu celé buchty bych jednu měla určitě málo, to dělám nejraději z ledových kaštanů a čokolády na vaření, u nás měli jakési cizí, hrozně dobré - jedna na polevu - jedna do mne...ale už je nevedou, bééééééééé, ta paní si musela myslet, že peču od rána do večera, co jsem jich nakupovala..

Roxana 14. 02. 2010, 23:59

Ajaja
Špatné nejsou ani čokoládové konfety (či jak to nazvat), poleva se po ních neláme...

Ajaja 15. 02. 2010, 18:06

Thumb
ja čokolady miluju

saro 29. 11. 2010, 19:31

Ajaja
saro - vítej do "klubu"

Ajaja 29. 11. 2010, 20:01

tepito
Roxano,taky jsem objevila před lety čokoládu na vaření,co byla ještě lepší než obyč.hořká.Měla jsem problém se udržet,aby mi něco zbylo na koláč...

tepito 01. 12. 2010, 10:43

Roxana
Tepito, ani mi nemluv! Loni u nás v malém krámku měli jakési čokolády na vaření, vím jen že nebyly české a stály 8 Kč. A ty byly tak dobré, že od té doby jsem se na čokolády právě dala. Denně jsem jich kupovala několik, než je zdraží či nebudou. Pokladní byla celá vyjevená, jak zuřivě peču a mohla se udivit, no mohla já jsem jí to říci? Jinak jsem si v pytlíčku koupila 3 a ráda s tím zdobím linecké. Pěkně naskládám a jedu. Chuťově nevím jaké jsou, na lineckéém se to ztratí a já to neochutnávala. Neotrávila jsem loni nikoho. Letos tu mám nějaké nové čokolády na vaření, tak jsem zvědavá, dávám k nim trochu Omegy a dopadne to dobře. Snad budou dobré i tyto. Letos ty moje nemají je...ale ty byly!

Roxana 01. 12. 2010, 18:55

Ajaja
závislačky :-))))))))))))) a já s váma....

Ajaja 01. 12. 2010, 21:12

tepito
Nevím,jestli se to dá nazvat závislostí-na čokoládu dostanu chuť ,tak jednou do roka-ale když už,tak už-pěkně celou,žádné kostičky,ale pořádně kousat jako chleba.A taky ne žádný blivajs,co kolem kakaa jenom prošel!

tepito 02. 12. 2010, 06:06

Ajaja
No tak na čokoládu jsem naladěna kdykoli, proto naopak po kostičkách...

Ajaja 03. 12. 2010, 16:53

tepito
Ajajo,tak to jsi jak můj muž.Pro mě nepochopitelné jak může někdo cumlat čokoládu po kostičkách?Krása je přeci v tom, jak to pěkně křupne!

tepito 03. 12. 2010, 19:48

Ajaja
Naopak, větší krása je, když se jen tak zvolna rozpouští na jazyku a já ji jen tak ucucávám....

Ajaja 05. 12. 2010, 16:56

Facebook komentáře