Vyvalte sudy, aneb pivní recepty
Pivo je odedávna spjato s Českem, jak kulturně tak gastronomicky. Je nejen tekutým chlebem, ale také základem mnoha tradičních i experimentálních receptů. Pivo černé dodává sladkost a příznačný karamelový podtón, pivo světlé zase rafinovanou hořkost.
Kudy teče, tudy léčí
Zlatavý mok má dokonce, je-li konzumován s mírou (a tím nemyslím souseda ze čtvtého patra), několik velmi příznivých účinků. Za správnou míru je považováno cca 0,5 litru piva denně pro muže, 0,3 litru pak pro jejich něžné polovičky. Pivo příznivě ovlivňuje zažívání, působí močopudně a proti zácpě, dokonce přispívá ke zmírnění rizika kardiovaskulárních chorob protože zvyšuje hladinu tzv. zdravého cholesterolu, snižuje riziko tvorby krevních sraženin i riziko infarktu.Pivo je dokonce nabito přírodními antioxidanty ječného sladu a chmelového extraktu, obsahuje vitaminy b-komplexu a kyselinu listovou. A v neposlední řadě zabraňuje chmel ukládání vápníků a tak ochraňuje ledviny před vznikem kamenů. A dokonce některé studie tvrdí, že zdravá konzumace piva prodlužuje život.Pivo v kuchyni
Tak a teď si otevřete svůj denní půllitr či třetinku a dáme se do vaření. Jak již zmiňuji výše, pivo má v české i světové kuchyni zakotvenou tradici. Používá se při pečení i vaření, rozumí si s kachnou i kaprem, dokonce můžete vykouzlit vynikající pivní štrůdl nebo třeba bůček na pivu.
Pivní recepty
My bychom vám zde rádi nabídli hned několik ověřených pivních receptů, které můžete najít na našem webu. Sestavme si takové hezké PIVNÍ MENU.
Předkrm: Tvarůžková pomazánka s pivem
Polévka: Pivní polévka s čedarem
Hlavní chod: Křupavý bůček na pivu
Dezet: Sladký pivní štrůdl