Zelená je dobrá, zkuste si připravit z kopřiv. Pokud si občas dopřejete výhonky mladých kopřiv, zjistíte, že nejen skvěle chutnají, ale mají i vynikající čistící účinky. Na jaře je vhodné provést jakousi očistu těla. A s tím vám právě pomůže kopřiva.
#damejidlo-siroky
Jarní kuřecí roláda s kopřivami a vejci
Kmín má protizánětlivé, protikřečové vlastnosti a antioxidační účinky. Je skvělým lékem při nadýmání, je bohatý na vlákninu, železo, vápník, hořčík a vitamíny A, C a E. Pomáhá snižovat překyselení žaludku, zlepšuje trávení, zmírňuje bolesti při kolice a zlepšuje paměť. Také kromě jiného posiluje kosti, podporuje hubnutí a doporučuje se i lidem, kteří mají problémy s usínáním či se samotným spánkem.
Kopřivačka
Kopřivy jsou bohaté na vápník, železo, vitamín C, B a provitamin A. Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, váže železo v těle a doporučuje se při jaterních a žlučníkových chorobách. Pomáhá i při avitaminóze, chudokrevnosti a celkovému povzbuzení metabolismu.
Před přípravou pokrmů musíte mladé výhonky kopřiv nejprve spařit a nahrubo nakrájet. Pokud je takto zpracujete, můžete je zmrazit nebo jinak tepelně zpracovat. Hodí se při přípravě nádivek, nákypů či polévek (kopřivačka), ale můžete je i zapékat, přidat do leča nebo do těsta na bramboráky.
Jarní nádivka s kopřivami a s dipem z červené řepy
Červená řepa pomáhá zpevňovat kůži, posiluje i cévy a kosti a pomáhá odstranit z těla jedovaté látky - především v mozku. Také podporuje tvorbu žaludečních šťáv, což zlepšuje využití bílkovin a také zvyšuje tvorbu červených krvinek.
Brambory zapečené s kopřivami a dvěma sýry
Brambory mají pozitivní vliv především na srdce a cévy. Posilují kardiovaskulární systém, pomáhají snížit krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Prospívají i našim kloubům, svalům, zlepšují stav kůže, nehtů i vlasů, posilují imunitu a podporují krvetvorbu.