Brambory zapečené s kopřivami a dvěma sýry
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Kopřivy dáme do cedníku, dobře propláchneme studenou vodou a poté přes cedník spaříme horkou vodou, aby přestaly pálit. Necháme je vychladnout, dobře z nich vymačkáme přebytečnou vodu a nasekáme je na menší kousky. Oba sýry nastrouháme nahrubo. Česnek nasekáme nadrobno.
Zapékací misku nebo pekáček vymažeme olejem a na dno naskládáme první vrstvu bramborových plátků. Na brambory dáme polovinu kopřiv, osolíme, opepříme, posypeme polovinou česneku a polovinou sýra.
Pak vyskládáme další vrstvu brambor a na ni zase vše zopakujeme - druhá půlka kopřiv, sůl, pepř, česnek a navrch nasypeme zbylou polovinu sýrů. Nakonec to celé zalijeme smetanou.
Pekáček vložíme do středně vyhřáté trouby a zapékáme asi 25 - 30 minut, až sýr na povrchu zezlátne.
Tip k receptu
Množství kopřiv se nemusíme bát, spařením se o hodně zmenší jejich objem. Ale používáme jen mladé jarní kopřivy, starší zdřevnatělé už se k jídlu nehodí, mají velký obsah dusičnanů.
Angel 66604. 04. 2012
Další recepty
Mohlo by vás zajímat
Recenze
Přidat recenziPřidané ingredience: špetka chilli
maruskaji 11. 03. 2013, 20:09