Jarní bylinky: Kopřiva dvoudomá

Z dětství ji máme spojenou se žahavými šlehnutími, která zanechávají bílorudé puchýřky. Léčitelé a bylinkáři ale na kopřivu dvoudomou, přírodní multivitamin, nedají dopustit. Výborná je i v kuchyni a využívá se také v kosmetice. A nejlepší je právě teď, v dubnu.

Využití kopřivy

Blahodárně působí jak kopřiva čerstvě nasbíraná, tak usušená. Mladé rostlinky nasbírejte a nasušte nejlépe teď, zkraje jara, a nasušené listy zabalte do papíru, aby se zachovala jejich tmavě zelená barva. Kopřiva sice roste až do podzimu, ale metrové stvoly pak obsahují příliš dusičnanů. A koncentrace prospěšných látek je nižší.Jarní bylinky: Kopřiva dvoudomá

Na kopřivový čaj zalijte dvě lžíce čerstvě natrhaných nebo lžíci sušených listů vroucí vodou a nechte 15 minut louhovat. Nezapomeňte přikapat citronovou šťávu, protože vitamin C usnadňuje vstřebávání železa. Čaj napomáhá čištění metabolismu, působí močopudně, snižuje otoky i hladinu cukru v krvi a napomáhá krvetvorbě. Proto jeho účinky ocení i těhotné ženy trpící anémií, křečemi, otoky nohou a těhotenskou cukrovkou. Po porodu zase podporuje laktaci.

V kuchyni použijte mladou rostlinku všude tam, kam dáváte špenát, třeba do salátu nebo smoothie. Lístky ale nejprve spařte horkou vodou, aby vás nepožahaly. Přidávat ji můžete i do teplých jídel, polévky či velikonoční nádivky, případně místo klasických bylinek na dochucení do pomazánek nebo játrových knedlíčků.

Na co pomáhá

Kopřiva napomáhá činnosti jater a ledvin, které jsou v rámci jarního očišťování organismu zatěžovány více než obvykle. Také ředí hlen, proto se přisypává do bylinných směsí při nachlazení a kašli. „Usnadňuje i vylučování kyseliny močové, čímž ulevuje při revmatu, cukrovce a nemocech ledvin. Ale pozor, ani s kopřivou očistu nepřehánějte, protože na sebe váže vápník," upozorňuje bylinkářka Jaroslava Divílková z vizovické fytoterapeutické poradny Petrklíč. Kopřiva také zmírňuje akné a vyrážky a svědčí i mastným vlasům se sklonem k lupům.

Co obsahuje

Kopřiva dvoudomá nabízí mnoho prospěšných látek, jako je kyselina pantotenová, vápník, draslík, železo, betakaroten, vitamin C, cholin, fosfor, hořčík, chrom, zinek, selen a bor.

přidejte na:
BB

20. 04. 2023

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář