Kopřivy nejsou jen plevel! Jak je správně sbírat a využít v kuchyni?

Kopřiva dvoudomá je rostlina, kterou většina lidí považuje za nežádoucí plevel. Přitom je to jedna z nejvýživnějších bylin, kterou lze snadno zařadit do běžného vaření. Její pozitivní účinky na zdraví jsou prokázané po staletí. Stačí ji správně poznat, bezpečně nasbírat a vědět, jak s ní v kuchyni zacházet.

Kopřivy nejsou jen plevel! Jak je správně sbírat a využít v kuchyni?

Nejvhodnější doba na sběr kopřiv je v jarních měsících, ideálně od dubna do června. Vybírejte mladé výhonky, které ještě nekvetou. Ty obsahují nejvíce účinných látek a mají jemnější chuť. Kopřiva by se měla sbírat na čistých místech, daleko od silnic,  chemicky ošetřených zemědělských polí, nebo městských průmyslových zón. Nejlepší jsou listy a vrcholky rostlin, které lze trhat v rukavicích nůžkami nebo ostrým nožem, aby nedošlo k popálení drobnými žahavými chloupky.

Než kopřivu použijete v kuchyni, je nutné ji spařit horkou vodou. Tím neutralizujete žahavost a zvýšíte její stravitelnost. Po krátkém spaření kopřiva ztrácí svou pichlavost, zůstává ale výživná a zachovává si svou typickou sytě zelenou barvu. Před spařením ji vždy dobře omyjte, ideálně několikrát ve studené vodě.

V kuchyni se kopřivy dají využít podobně jako špenát. Připravíte z nich polévku, nádivku, omáčku nebo je přidáte do těsta na slané koláče či noky. Výtečné jsou také jako součást pesta, kde nahradí tradiční bazalku. Stačí je rozmixovat s česnekem, olivovým olejem a oříšky, přidat parmezán a máte originální přílohu k těstovinám. V tradiční české kuchyni se kopřiva často přidávala do velikonoční nádivky nebo se dělala „kopřivová polévka“, která se považovala za očistné jídlo po dlouhé zimě.

Obsah látek v kopřivách je působivý – vysoký podíl železa, vápníku, vitamínu C i vitamínů skupiny B z ní činí doslova nutriční bombu. Působí močopudně, podporuje krevní oběh a pomáhá při jarní únavě. Kopřivový čaj, připravený z usušených listů, pomáhá čistit organismus a má protizánětlivé účinky. Usušené kopřivy lze využít jako koření do polévek nebo do smoothie, obdobně jako sušený špenát.

Kopřivy nejsou jen plevel! Jak je správně sbírat a využít v kuchyni?

Přestože má kopřiva dlouhou tradici, v moderní kuchyni je zatím využívána poměrně málo. Přitom představuje levnou, dostupnou a ekologickou surovinu s množstvím využití. Místo chemicky ošetřené zeleniny ze supermarketu si tak můžete přinést domů vlastnoručně nasbíranou divokou bylinu, která ozvláštní vaše pokrmy novou chutí a dodá jim výrazný výživový přínos.
 

přidejte na:
Šéfredaktor

10. 04. 2025

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář