Domácí těstoviny
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do misky rozklepneme vejce, přidáme vodu a vše pořádně rozkvedláme. Přisypeme trochu mouky a mícháme, až nám vznikne hustá tekoucí konzistence. Na vál si nasypeme mouku a vytvoříme uprostřed důlek, do kterého nalijeme vytvořené těstíčko. Celé těsto pak zpracujeme rukama. Hotové těsto je suché a povrch má lesklý. Necháme ho na chvíli odpočinout zakryté utěrkou. Rozdělíme na 3 části a z každé části vyválíme asi 3mm silné placky. Tyto placky poté položíme na rozprostřené utěrky a necháme schnout. Občas placku obrátíme. Dáváme si pozor, aby placky zůstaly mírně vláčné. Úplně vysušené těsto se totiž příliš drobí. Z usušených placek vytváříme nudle silné asi 1 cm. Nejlépe tak, že placky nakrájíme na čtvrtiny, které položíme na sebe a z nich odkrajujeme jednotlivé pruhy. Vytvořené nudle rozložíme a chvíli ještě sušíme.
Nudle poté vsypeme do vařící osolené vody a vaříme 5 - 7 minut. Můžeme přidat lžíci oleje, aby se těstoviny nelepily. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Tip k receptu
Těstoviny se všeobecně hodí jako příloha k masu např. s přírodní šťávou, rajčatovou omáčkou atd.
Na talíři je můžeme ozdobit čerstvými nebo i sušenými bylinkami.
05. 04. 2009