Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Polenta

Polenta

Přidat na Pinterest

Kukuřičná mouka nebo krupice. Je často používaná nejen v italské kuchyni, ale také v Maďarsku, Švýcarsku, Sardinii, na Korsice nebo Balkáně. V každé zemi má svůj název a také se na různé způsoby servíruje. Její příprava je velmi jednoduchá a rychlá a využijete ji na velmi mnoho způsobů. Koupit si ji můžete v prodejnách zdravé výživy i v supermarketu, vybrat si můžete obyčejnou nebo instantní, která je hotová již do 5 minut. Pro lepší chuť ji můžete vařit ve vývaru, s bylinkami, cibulkou, kořením nebo nastrouhaným parmezánem. Dá se konzumovat jako samostatný pokrm - kaše nasladko s ovocem či doplněná opečenou klobáskou, brynzou nebo zeleninou. Když teplou polentu vylijete na vymazaný pekáček a necháte vychladnout, lze z ní vykrajovat různé tvary, ty opékat a potom podávat jako knedlík k masu nebo guláši. V neposlední řadě se z polenty dělají noky, slané koláče, zapékané pokrmy z plátů, podobně jako lasagne a jiné. V sypkém stavu se přidává do těsta na moučníky i slané pečivo. Receptů je opravdu je nepřeberné množství, stačí se inspirovat a pustit se do díla. Polenta ve spíži vám může zachránit nejednu večeři!

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Mozzarellové smaženky

Mozzarellové smaženky

Litr vody přivedeme k varu, přidáme instatní polentu a vaříme 3 minuty. Odstavíme, osolíme, opepříme, přidá...

Klobásky salsiccia s paprikovou omáčkou a polentou

Klobásky salsiccia s paprikovou omáčkou a polentou

Vepřové maso smícháme se lžičkou chilli papričky, utřeným stroužkem česneku, fenyklem, červeným vínem, solí...

Polentová pizza

Polentová pizza

Ve větším hrnci přiveďte k varu polentu, nechte vstřebat tekutinu a rychle míchejte asi 3-5 minut, dokud se...

Vepřové řízky obalené v polentě a sýru

Vepřové řízky obalené v polentě a sýru

Řízky lehce naklepeme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Protáhneme rozšlehaným vejcem a nakonec obalíme ve...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Polenta Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře