Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Sušené ovoce

Sušené ovoce

Přidat na Pinterest
Ovoce projde procesem sušení, při kterém se odpaří obsažená voda, plody změní několikrát svůj objem a povrch se scvrkává. V takto upraveném ovoci jsou uchovány všechny látky, vitamíny i minerály dokonce v koncentrovanějším množství než u čerstvého ovoce. Nespornou výhodou je nekvasivost ovoce, může však zplesnivět. Nejčastěji se suší bobule hroznů (rozinky), jablka (křížaly), meruňky, švestky a tropické ovoce. Peckovité ovoce až na výjimky pecku neobsahuje.Dnes už si můžete koupit i sušené jahody, brusinky, borůvky, hrušky a mnoho dalších. Pozor si dejte u sušených meruněk – pro zachování jejich barvy i po usušení se používá kysličník siřičitý, je dobré je před konzumací propláchnout ve vodě, jinak nám přílišná konzumace může způsobit zdravotní potíže, minimálně bolest hlavy. Zvolit můžete i sušené ovoce v bio kvalitě, které není sířeno, na pohled však nevypadá tak lákavě a cena je vyšší, u některých druhů a značek i několikanásobně. Sušené ovoce využijete do těsta na přípravu moučníků, do cukroví, na ozdobu, do náplní nebo i pod maso, kterému dodá zajímavou chuť. Nejlepší je však samotné jako zdravý pamlsek, třeba i máčené v čokáladě nebo jogurtu.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Domácí müsli

Domácí müsli

Na pánvičce nebo v hlubokém hrnci jen tak na sucho opražíme ovesné vločky, aby nám zezlátly. Zatím si do ji...

Velikonoční růžičkový koláč s medovou polevou

Velikonoční růžičkový koláč s medovou polevou

Do nádoby pekárny nalijeme mléko, rozpuštěných 80 g másla, přidáme vejce, sůl, mouku, cukr, citronovou kůru...

Vepřová kotleta se sušenými meruňkami

Vepřová kotleta se sušenými meruňkami

Troubu předehřejeme na 180°C. Na pánvi rozpálíme polovinu másla a olej a řízky prudce osmahneme z obou str...

Domácí müsli s možností obměn

Domácí müsli s možností obměn

Na teflonovou pánev dáme ovesné vločky (možno smíchat s pšeničnými napůl), přidáme cukr a mícháme. Pozor, a...

Opilé ovoce

Opilé ovoce

Ovoce nakrájíme na větší kousky, nasypeme do sklenice s pevným uzávěrem, smícháme griotku a víno a ovoce tí...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Sušené ovoce Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře