Velikonoční růžičkový koláč s medovou polevou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do nádoby pekárny nalijeme mléko, rozpuštěných 80 g másla, přidáme vejce, sůl, mouku, cukr, citronovou kůru a droždí. Zapneme program na těsto.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. 80 g másla necháme rozehřát a rozválené těsto s ním potřeme. Rozinky a sušené ovoce propláchneme vařící vodou, necháme dobře okapat a rovnoměrně nasypeme na těsto. Nakonec lehce zasypeme skořicí.
Těsto svineme jako roládu a nakrájíme asi na 15 koleček.
Dortovou formu si vymažeme tukem a kolečka naskládáme do formy řeznou stranou nahoru. Necháme ještě asi 15 minut kynout a pak pečeme při 180°C 30-40 minut.
V hrníčku si rozmícháme med s rumem a hotový horký koláč ihned potřeme medovou polevou. Necháme vychladnout a můžeme podávat.
Koláč je nejlepší čerstvý.
26. 03. 2012