Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 154

Česnekový dresink

Česnekový dresink

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,1 l vody, 1 lžíce olivového oleje, 5 stroužků česneku, 1 špetka soli, 1 špetka mletého pepře, 1 špetka cukru moučka

Ve vodě rozmícháme olej, sůl, cukr a pepř. Nakonec přidáme jemně nasekaný česnek. Dresink necháme před použitím do druhého dne rozležet v chladničce. Použijeme jej přecezený nebo v něm česnek necháme.

Středomořská treska

Středomořská treska

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 porce tresky (asi 200 g), 400 g nakrájených rajčat z konzervy, 1 nakrájený stroužek česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce pernodu, 1 lžíce kaparů, 60 g černých oliv bez pecek, 150 ml bílého suchého vína, 1 bobkový list, 1/4 lžičky celého černého pepře, tenký proužek citrónové kůry, snítky petrželky na ozdobu

Nakrájená rajčata, česnek, protlak, pernod, kapary a olivy dáme do hrnce. Podle chuti osolíme a opepříme a pomalu zahříváme. Zatím dáme do hluboké pánve rybí maso a podlijeme je vínem. Přidáme bobkový list, celý pepř a citrónovou kůru a tekutinu p...

Zapékané mexické plátky

Zapékané mexické plátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g vepřových řízků, 8 stroužků česneku, sůl, pepř, chilli koření, olej, 1 sterilovaná paprika, 3 čerstvé slovenské zelené papriky, 1 smetana ke šlehání (šlehačka)

Řízky naklepeme, osolíme, posypeme pepřem a chilli ( koření podle chuti). Na pánev dáme rozpálit olej a řízky rychle osmažíme. Po osmažení řízky, včetně výpeku, přendáme na pekáček, přidáme sterilované papriky a na nudličky pokrájené zelené paprik...

Brambory plněné mletým hovězím

Brambory plněné mletým hovězím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

10 velkých brambor, 500 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 500 ml vývaru, 125 ml rajčatového protlaku, nasekaná zelená petrželka, 400 g hovězího masa na pomletí nebo hotového mletého masa, 1 cibule, 1 lžíce sádla

Brambory omyjeme a vaříme asi dvacet minut. Scedíme, oloupeme a vydlabeme tak, aby stěna byla přibližně jeden centimetr široká. Hovězí umeleme a smícháme s osmaženou nakrájenou cibulkou. Dochutíme solí a pepřem. Brambory naplníme a uložíme v pekáč...

Vepřová panenka v ovesné krustě

Vepřová panenka v ovesné krustě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g vepřové panenky, 1 lžíce meruňkového džemu, 50 g strouhanky, 50 g ovesných vloček, 3 snítky tymiánu, 1 lžíce olivového oleje, sůl na dochucení

Vepřovou panenku opláchneme, rozkrájíme na 4 porce, osolíme a potřeme ze všech stran meruňkovým džemem. Smícháme strouhanku, ovesné vločky a tymián a ve vzniklé směsi důkladně obalíme vepřové. Přemístíme do zapékací mísy vymaštěné olejem a pečeme ...

Těstoviny zapečené s mletým masem

Těstoviny zapečené s mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin (kolínka, apod.), 400 g mletého masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1/2 lžičky bílého pepře, 1 l mléka, 3-4 vejce, máslo na vymazání

Na pánvičce opečeme směs: maso, nakrájená cibule, utřený česnek, pepř, sůl. V mléce rozšleháme vejce. Pekáč (formu na srnči hřbet...) vymažeme máslem, nasypeme polovinu těstovin (nevařených!!) na to dáme směs masa a zbytek těstovin. Nakonec to zal...

Lokše s povidly

Lokše s povidly

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 brambory, hrubá mouka, sůl, švestková povidla

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme hrubou mouku a vypracujeme nelepivé těsto. Vyválíme placky velké jako palačinky a pečeme na rozehřáté pávni nasucho! Až se začnou tvořit černé flíčky. Pomaže...

Tuňákové karbanátky

Tuňákové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 ks slaných krekrů, 200 g sterilované kukuřice, 1 malá cibule, 6 lžic majonézy, citrónová šťáva z 1/2 citronu, 100 g mraženého hrášku, 400 g konzervovaného tuňáka, 1 lžíce slunečnicového oleje, sůl, pepř

Krekry nahrubo rozlámeme, vsypeme do kuchyňského robotu i s kukuřicí a rozmixujeme na hrubší směs, kterou přendáme do mísy, vmícháme cibuli, majonézu a citrónovou šťávu a vše důkladně promícháme. Přidáme hrášek a tuňáka, dochutíme solí a pepřem, h...

Ztracená vejce s fazolovými lusky na smetaně

Ztracená vejce s fazolovými lusky na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, stejný díl vody a octa, sůl, balení mražených fazolek (zelené fazolové lusky), hovězí vývar z kostky, vinný ocet, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 2 žloutky, 1 zakysaná smetana

Vodu a ocet s trochou soli přivedeme k varu. Do vroucí vody opatrně pouštíme rozklepnutá vejce, jedno vedle druhého. Vaříme asi 4 minuty, pak je vyjmeme děrovanou sběračkou. Na fazolové lusky nalijeme trochu hovězího vývaru a vinného octa a nechám...

Slaná bublanina

Slaná bublanina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 l mléka, 250 g polohrubé mouky, 4 vejce, pro masožravce 100 g anglické slaniny, sůl, 1střední lilek nebo patizon, 3 malé cukety, 3 různobarevné papriky, 10 malých rajčátek, 2 cibule, 1 stroužek česneku, petržel, bazalka, 100 g tvrdého sýra, nejlépe Gran Moravia, pepř, olivový olej

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nasekaný česnek, nakrájený lilek, cukety a papriky a chvilku podusíme - zelenina musí zůstat trochu křupavá. Osolíme a opepříme. Na hluboký plech vyložený papírem na pečení rozprostřeme trochu zchladlo...

Králík na paprice

Králík na paprice

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 králík, sůl, 100 g slaniny, olej, 1 velká cibule, mrkev, petržel, celer, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, 3-4 lžičky papriky, stroužek česneku, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 3-4 lžíce hladké mouky

Králíka odblaníme a naporcujeme. Na trošce oleje rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, nastrouhanou kořenovou zeleninu a koření. Vše restujeme asi 10 minut. Poté přidáme naporcovaného králíka, zasypeme ...

Polévka z červené řepky

Polévka z červené řepky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí stehna, 3 větší mrkve, 8 lžic červené řepy, Vegeta, sůl, 1 lžíce cukru, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 1 lžíce hladké mouky, 150 ml smetany

Ze stehen odstraníme kůži, a uvařime je doměkka v asi 1,5-1,8 l vody, do které dáme asi 2 lžičky vegety. Po uvaření maso vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Do vývaru vložíme na kostičky nebo na měsíčky nakrájenou mrkev, přidáme řepu i s trocho...

Vepřové řízky se sněhem

Vepřové řízky se sněhem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové řízky, hladká mouka, sůl, 3 vejce, strouhanka, trocha mléka, olej

Maso naklepeme, osolíme a obalíme v mouce, v žloutcích rozmíchaných s mlékem, ve strouhance a nakonec ve sněhu z bílků. Pomalu smažíme v horkém tuku. Takto obalené řízky jsou šťavnatější než klasicky obalené a pěkně narostou.

Sýrové těstoviny

Sýrové těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těstovin, 200 g šunky vcelku, 3 tavené sýry, 500 ml smetany, 200 g strouhaného sýra, sůl, pepř, provensálské koření, olej

Těstoviny uvaříme do poloměkka dle návodu. Mezitím nakrájíme šunku na kostičky a připravíme omáčku - přivedeme k varu smetanu s nastrouhaným sýrem, taveným sýrem, solí a pepřem. Skoro uvařené těstoviny přendáme do zapékací mísy, přidáme šunku, pos...

Myslivecká polévka

Myslivecká polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 50 g čočky, 150 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 40 g sádla, 2 lžíce krupice, česnek, saturejka, petrželka, polévkové koření (Vegeta), sůl

Den předem namočíme čočku do studené vody. Na sádle osmažíme cibuli a nastrouhanou kořenovou zeleninu, přisypeme krupici a zalijeme asi 1 a 1/2 litrem vody. Přidáme vypranou namočenou čočku a vše zavaříme se saturejkou. Přidáme krájené houby a vař...

Losos se smetanou

Losos se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g lososa bez kůže, 1/2 citrónu, 1 cibule, svazek pažitky, 300 g těstovin, špetka soli, 1 lžíce olivového oleje, 100 ml vývaru, 200 ml smetany, troška pepře

Lososa omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Pokapeme ho vymačkanou citrónovou šťávou. Oloupeme a najemno nasekáme cibuli. Pažitku omyjeme, osušíme a rovněž posekáme nadrobno. Těstoviny uvaříme ve slané vodě. Olej zahřejeme v hrnci a podusíme na...

Koláč z jogurtů

Koláč z jogurtů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky polohrubé mouky, 1 kelímek cukru, 1 vejce, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 40 g tuku, máslo na drobenku, hladká mouka na drobenku, cukr moučka na drobenku

Vše smícháme dohromady, jen z bílků utvoříme sníh, který nakonec přidáme k těstu. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, poklademe ovocem (švestky, meruňky, jahody) a posypeme drobenkou. Pečeme cca 30 minut na 180-190 stupňů.

Smaženky

Smaženky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g tvrdého sýra, 4 vrchovaté lžíce strouhanky, 250 ml mléka, 1 vejce, 2 stroužky česneku, špetka pepře, špetka kmínu, 1 lžička sladké mleté papriky

Sýr nastrouháme najemno, přidáme strouhanku a mléko. Vše dobře promícháme a necháme v ledničce uležet. Do uležené směsi přidáme vajíčko, česnek a koření. Tvoříme z ní placičky, obalujeme je ve strouhance a smažíme dozlatova. Hotové smaženky potř...

Šumavská kapsa

Šumavská kapsa

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g vepřových kotlet, sůl, pepř, 75 g slaniny, 100 g vepřových játer, 120 g cibule, 15 g sušených hub, 60 g ztuženého rostlinného tuku, 5 dcl vývaru, 40 g hladké mouky

Do silněji nakrájených kotlet uděláme nožem kapsu, osolíme a opepříme. Na plátek slaniny klademe plátek jater, plátek cibule, trochu uvařených sušených hub, opepříme, svineme do roličky a vložíme do otvoru v mase. Upevníme párátkem. Zbylou nakráje...

Brokolice extra

Brokolice extra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 brokolice, 1 zakysaná smetana, 2 vejce, 2 rajčata, 200 g Nivy, mléko, sůl, pepř, muškátový ořech, kečup, máslo

Brokolici uvaříme v osolené vodě a pokrájenou vložíme do máslem vymaštěné zapékací mísy. Na brokolici dáme na kolečka nakrájená rajčata. Zakysanou smetanou smícháme s mlékem (trošku na zředění), vajíčkem, kečupem, přidáme sůl, pepř, oříšek a nastr...

Zapečené sýrové palačinky

Zapečené sýrové palačinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hladké mouky, 1/2 l mléka, 4 vejce, 100 g nastrouhaného Eidamu (Edamu), 200 g jemného salámu, 5 lžic olivového oleje, 5 lžic másla, špetka soli

Z mouky, vajec, mléka, nastrouhaného sýra a soli uděláme těstíčko, ze kterého upečeme tenké palačinky. Každou poklademe několika kolečky salámu, svineme, urovnáme do máslem vymazaného pekáčku a povrch ještě pokapeme rozpuštěným máslem. Dáme zapéct...

Dračí kapr

Dračí kapr

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kapra, 120 g másla, sůl, pepř, 1 větší cibule, 200 g kyselých hub, 30 ml vína

Porce vykostěného a staženého kapra osolíme, opepříme a opečeme na másle. Rybu vyjmeme, přidáme nakrájenou cibuli, nakrájené houby, osmahneme a zalijeme vodou. Poté vložíme rybu a dusíme doměkka.

Kuřecí prsíčka s višňovou omáčkou

Kuřecí prsíčka s višňovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prsou, višňový kompot nebo čerstvé višně povařené ve sladké vodě, olej, Vegeta, cukr , troška mleté skořice, troška škrobové moučky, Sherry nebo višňový likér

Kuřecí prsíčka posypeme vegetou a z obou stran dozlatova opečeme. Višně vypeckujeme, necháme je v kompotové šťávě přejít varem, přidáme cukr, trochu mleté skořice, zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě a dochutíme sherry nebo višňovkou.

Sýrová žemlovka se šunkou

Sýrová žemlovka se šunkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g veky, 200 g Eidamu (Edamu), 150 g šunky, 5 lžic kremžské hořčice, 4 vejce, 5 lžic másla, 2 lžičky mleté sladké papriky, špetka soli, špetka pepře

Veku nakrájíme na plátky. Plátky veky opečeme z jedné strany na másle. Rozložíme do máslem vymazaného pekáčku opečenou stranou nahoru, potřeme kremžskou hořčicí, poklademe plátky šunky, plátky sýra, opepříme, osolíme, posypeme mletou sladkou papri...

Zapečená zelenina

Zapečená zelenina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení mražené zeleninové směsi, 4 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 dcl mléka, 2 žloutky, 100 g Eidamu (Edamu), 5 lžic olivového oleje, špetka soli, špetka pepře

Zeleninovou směs osmahneme na rozpáleném oleji. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme mlékem a uvaříme bešamel. Necháme mírně vychladnout, poté vmícháme žloutky, připravenou zeleninu, polovinu nastrouhaného eida...

stránka: