Mango sticky rice aneb lepkavá kokosová rýže s mangem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Věřím, že každý, kdo navštívil Thajsko a ochutnal tento netradiční dezert, si jej zamilova pro dokonale sladění chutí exotického manga a jemného kokosového mléka.
Sticky rice určitě nenahrazujte jiným druhem rýže, výsledný pokrm by byl úplně jiný. Ale nyní už k receptu samotnému.
Odvažte 250 g rýže a tu důkladně několikrát propláchněte a nechte ideálně přes noc namočenou. Pozor, ráži nebudeme vařit klasicky ve vodě, ale je pro výsledný efejt je nutné vytvořit parník. Použijte sítko, které vystelete plátýnkem, do něj umístíte rýži a celé vložíte do hrnce nebo rýžovaru. Do hrnce nelijte vodu, tak aby se hladina NEdotýkala sítka, vše pak přikryjte přilnavou poklicí a vařte v páře cca 30 min. Hotová rýže je lepivá, průzračná, pevná, ale nemá tvrdé jádro, je dokonale uvařená.
V mezičase si klidně připravte kokosové mléko, otevřete balení (já dávám přednost kokosovému mléku v tetrapacku před konzervovaným), stáhněte z vrchu část smetany a zbytek dejte do rendlíku a smíchejte s cukrem a solí. Směs zahřejte a míchejte dokud se vše nerozpustí, ale nevařte! Do hotové směsi přidejte rýží a zakrýté nechte cca 10 minut odpočívat. Poté servírujte, na vrchu polejte několika lžíčkami kokosové smetany, nakrájeným zralým mangem a troškou sezamu. Mango musí být opravdu krásně zralé. Pokud se vám nedaří v obchodě na zralé narazit, nezoufejte, kupte klidně tvrdší a nechte 2-3 dny dojít, ideálně v papírovém pytlíku.
Kdykoli doma tento úžasný dezert připravím, mé myšlenky jsou znovu v na bílých thajských plážích.
Dobrou chuť!
Tip k receptu
Sticky rice neboli lepkavou rýži seženete ve většině asijských potravin a nebo se dá objednat na internetu. V receptu je velmi důležitá, výsledek nebide tak dobrý pokud nahradíte klasickou rýží.
Bára Uhýrková Černá09. 03. 2019