Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Mango sticky rice aneb lepkavá kokosová rýže s mangem

Obtížnost Čas přípravy
12h 0min
Čas vaření Celkový čas Porce
30min 12h 30min
Nutriční hodnoty
852 kalorií 60.0g cukrů 58.0g tuků 9.0g bílkovin

Příprava

Věřím, že každý, kdo navštívil Thajsko a ochutnal tento netradiční dezert, si jej zamilova pro dokonale sladění chutí exotického manga a jemného kokosového mléka.

Sticky rice určitě nenahrazujte jiným druhem rýže, výsledný pokrm by byl úplně jiný. Ale nyní už k receptu samotnému.

Odvažte 250 g rýže a tu důkladně několikrát propláchněte a nechte ideálně přes noc namočenou. Pozor, ráži nebudeme vařit klasicky ve vodě, ale je pro výsledný efejt je nutné vytvořit parník. Použijte sítko, které vystelete plátýnkem, do něj umístíte rýži a celé vložíte do hrnce nebo rýžovaru. Do hrnce nelijte vodu, tak aby se hladina NEdotýkala sítka, vše pak přikryjte přilnavou poklicí a vařte v páře cca 30 min. Hotová rýže je lepivá, průzračná, pevná, ale nemá tvrdé jádro, je dokonale uvařená.
V mezičase si klidně připravte kokosové mléko, otevřete balení (já dávám přednost kokosovému mléku v tetrapacku před konzervovaným), stáhněte z vrchu část smetany a zbytek dejte do rendlíku a smíchejte s cukrem a solí. Směs zahřejte a míchejte dokud se vše nerozpustí, ale nevařte! Do hotové směsi přidejte rýží a zakrýté nechte cca 10 minut odpočívat. Poté servírujte, na vrchu polejte několika lžíčkami kokosové smetany, nakrájeným zralým mangem a troškou sezamu. Mango musí být opravdu krásně zralé. Pokud se vám nedaří v obchodě na zralé narazit, nezoufejte, kupte klidně tvrdší a nechte 2-3 dny dojít, ideálně v papírovém pytlíku.

Kdykoli doma tento úžasný dezert připravím, mé myšlenky jsou znovu v na bílých thajských plážích.

Dobrou chuť!

Bulb Tip k receptu

Sticky rice neboli lepkavou rýži seženete ve většině asijských potravin a nebo se dá objednat na internetu. V receptu je velmi důležitá, výsledek nebide tak dobrý pokud nahradíte klasickou rýží.


Přidat na Pinterest
Bára Uhýrková Černá

09. 03. 2019, Recept navštíven: 367x


Přidat recenzi
majka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
recept vyskúšam

10. 03. 2019, 20:23

dušanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
chuťovo dobré

11. 03. 2019, 20:29

palino
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
dobrý recept

24. 03. 2019, 14:40

Přidat komentář

Facebook komentáře