Rajčatová šťáva - nápoj
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Rajčata omyjeme a nakrájíme. Kdo chce, může si je předem oloupat - je to lepší. Nakrájená rajčata dáme vařit do kastrolu. Vaříme zvolna 15 - 20 minut, do měkka, nebo do rozvaření. Necháme je mírně zchladnout a poté protlačíme přes velmi husté síto. Šťávu přivedeme k varu, vmícháme cukr, sůl a odstavíme.
Tip k receptu
Pijeme jí mírně vychlazenou. Rajčata by měla být plně vyzrálá, až přezrálá, na omak měkká. Musí být zdravá, netrhaná z napadených rostlin plísní. Výtěžnost šťávy z rajčat je různá, z masitých je hustější. Vytěženou šťávu, pokud jí nechceme mít k pití tak hustou, můžeme jí před dochucováním zředit vodou 4:1. V chladničce vydrží asi 5 dnů. Pro uchování na delší dobu jí ihned horkou naplníme do sklenic a sterilujeme 15 minut při 85°C.
JanaB02. 11. 2011