Rebarborová omáčka do pohárů
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Neloupanou rebarboru omyjeme. Odřízneme tuhé konce a zbytek nakrájíme na zhruba půl centimetru tenké plátky. Připravíme si hrnec s teflonovým dnem a všechny ingredience do něho nasypeme. Zapneme střední plamen a mícháme tak dlouho, dokud rebarbora nezačne pouštět sťávu a cukr se nerozpustí.
Přiklopíme poklicí a necháme 3 - 4 minuty dusit. Pak poklici odstraníme a vaříme dalších 5 - 7 minut. Hotovou rebarborovou omáčku poznáme tak, že štáva zhoustne do podoby sirupu a samotná rebarbora je tak měkká, že se doslova rozpadá na jazyku. Omáčku přelijeme do vhodné nádoby a necháme vychladnout. V lednici vydrží 2 dny.
Tip k receptu
Rebarborovou omáčku používám především do zmrzlinových pohárů, ale hodí se i do ovocných. A jednou jsem zbytek omáčky nalila na piškotovou buchtu a bylo to také moc dobré. Jen to s dávkováním nesmíte přehnat, aby nebyla buchta moc rozmáčená.
notburga04. 08. 2011