Zmrzlina s horkými brusinkami
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Brusinky omyjeme a necháme okapat. Slupku pomeranče velmi tence odřízneme, pomeranč rozpůlíme a vymačkáme. Brusinky smícháme s pomerančovou kůrou a citronovou šťávou, cukrem a portským vínem, vše dáme do hrnce a necháme 3 minuty vařit.
Horkou ovocnou omáčku dáme do mističek, ze zmrzliny vytvoříme kopečky a položíme je na brusinky.
Tip k receptu
Varianty:
Horké lesní plody:
1 balíček mražených lesních plodů (maliny, ostružiny, borůvky) smícháme s 50 ml suchého červeného vína nebo s ovocnou šťávou, dáme do hrnce a ohřejeme. Ochutíme cukrem a skořicí a podáváme k vanilkové nebo čokoládové zmrzlině.
Studená malinová omáčka:
400 g malin dáme do síta a propereme. Smícháme je s 1 lžící smetany a 1 lžící tekutého medu. Podáváme k vanilkové nebo oříškové zmrzlině.
Teplá čokoládová poleva:
75 g hořké čokolády najemno nastrouháme a ohřejeme spolu s 150 g smetany a 1 balíčkem vanilkového cukru. Za stálého míchání ji necháme rozpustit, ochutíme skořicí a podáváme k vanilkové zmrzlině.
10. 12. 2010