Knedlíky jako od babičky

Knedlíky nemusejí být jen nudnou a pracnou přílohou. Vždyť existuje tolik zajímavých variací, jak si je můžete připravit. A vyjdeme vstříc i těm, kteří si rádi pochutnávají spíše na sladkých pokrmech.

#tescoma-akce-velmi-siroky 

Tvarohovo-jahodové knedlíky

Tvaroh je oproti taveným a smetanovým sýrům vhodnější. Má totiž mnohem méně kalorií. I v polotučném tvarohu (100 g) je kalorická hodnota jen 460 kJ. Navíc vás lépe zasytí, takže nebudete mít tak rychle hlad. 


Je lehce stravitelný, našemu tělu dodává vyváženou směs aminokyselin, pomáhá chránit jaterní buňky i před osteoporózou. Působí i jako prevence před vznikem zubních kazů.




Švestkové knedlíky z bramborového těsta


Švestky mají modrou až fialovou barvu, jsou oválného tvaru a sladká, šťavnatá dužina se skrývá pod tuhou slupkou. 

Jsou bohaté především na vitamín B, dále obsahují i vitamín E, C a H. Najdete v nich i obrovskou zásobu vápníku, železa, draslíku a hořčíku. Působí jako prevence proti anémii, karcinogenním a kardiovaskulárním onemocněním a doporučuje se také lidem, které často potrápí zácpa.



Kynuté knedlíky s houbovou nádivkou

Houby nikdy nejíme syrové. Pokud si je chcete tepelně upravit, měli byste si být jistí, že to jsou jedlé houby. Sbírejte jen takové, které bezpečně poznáte. 


Abyste zvýšili jejich výživnou hodnotu, můžete je podávat s vejci, kyselým mlékem, smetanou nebo s těstovinami či bramborami.



Slaninové houskové knedlíky


Slanina se vyrábí tak, že se špek, nejčastěji vepřový, naloží do soli a následně prochází procesem uzení. Je velmi tučný, takže byste ji neměli jíst ve větším množství. 


V kuchyni ji přidáváme do pomazánek, omáček, polévek, ale hodí se také do rolád, nádivek, koláčů, k těstovinám, palačinkám či k toastům.

Knedlík hrníčkový

Máslo vzniká stloukáním smetany ve velkých stloukacích strojích. Dříve se vyrábělo v máselnicích. Jedná se o živočišný, mléčný tuk. Rama a jiné margaríny jsou nesprávně nazývány máslem, neboť se jedná o rostlinné tuky. 


Avšak z mnoha výživových a zdravotních důvodů se využívají mnohem častěji. Ty se ale hodí spíše k mazání pečiva, ale pokud budete chtít péct či vařit na másle, volte raději živočišné máslo.


Cuketové chlupaté knedlíky


Cuketa je tvořena, podobně jako u okurek, až z 90 % vodou. Obsahuje vitamín A, B, E a také spoustu stopových prvků - železo, fosfor, vápník,hořčík, zinek a další. 


Cuketa se přidává do polévek, hodí se i jako příloha k masu a také se z ní smaží cuketové bramboráčky. Lze ji i grilovat nebo použít jako náplň do slaných i sladkých koláčů.




#chefparade-siroky 
přidejte na:

16. 02. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář