Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Co se zkaženým mlékem?

12629_small

Pokud se Vám mírně zkazí mléko (ne trvanlivé, nejlepší je domácí), je škoda ho vylévat. Nalijte mléko do hrnce a zvolna ho zahřejte. Mléko nesmí vařit! V mléku se udělají hrudky. Ty přeceďte přes sítko a nechte chvíli okapat. Pak už je hotový tvaroh a můžeme ho přidat do buchet (autorem je uživatel pod přezdívkou "veka")

Fotogalerie

Šéfredaktor

15. 11. 2009

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Maja
Já používám jenom kupované mléko, které se mi zkazí jen zřídka a to hlavně v létě. Nevíte někdo kde se dá koupit domácí mléko, chtěla bych ho vyzkoušet.

Maja 18. 11. 2009, 16:51

veka
No, nevím odkud jsi, abych ti poradila. Já beru od známých, kteří mají statek. Ale domácí mléko je úplně jiné než kupované. Nedá se to vůbec srovnávat.

veka 18. 11. 2009, 16:56

veerac
Také jsem to zkoušela, ale ten tvaroh se mi nějak nepovedl. Kamarádka jej dělá a tý se povede pokaždé. Domácí mléko se většinou sežene už jen na vesnici.

veerac 20. 11. 2009, 20:34

veka
Také se mně úplně pokaždé nepovede, ale většinou ano. Někdy jsem ten tvaroh měla takový nahořklý. Ale co jsem dělala tenhle týden, tak se mi krásně povedl a buchtičky byly lahodné

veka 20. 11. 2009, 20:44

Maja
A když už koupíte domácí mléko do kdy se musí spotřebovat a nesmrdí tak trochu?

Maja 21. 11. 2009, 11:01

veka
Domácí mléko není nijak upravováno, tudíž míň vydrží. Proto je dobré, když se zkazí, udělat zmíněný tvaroh. Ale i domácí mléko, když se svaří a nechá vychladnout, tak potom déle vydrží

veka 21. 11. 2009, 14:21

veka
Jinak jestli smrdí? Musím říct, že nějaký ano. Ale to záleží, jak jsou ty krávy chovaný.

veka 21. 11. 2009, 14:23

Maja
No jo ale jek to poznám když přijdu k nějakému domácímu chovateli krav zda bude jeho mlého smrdět. Já myslím, že všechno domácí mléko musí smrdět ať je chované kde chce.

Maja 21. 11. 2009, 19:10

veerac
Domácí mléko je jiné jak chuťově, tak čichově, ale neni to tak hrozné a domácí hodnotou se nedá srovnat.

veerac 22. 11. 2009, 19:07

veerac
Nevydrží tak dlouho, ale nekupuji jej tolik, abych ho měla na jak dlouho. Čerstvé je čerstvé.

veerac 22. 11. 2009, 19:08

Roxana
Jo, z domácího mléka to šlo vždycky,a kupované mi jedině zhořkne!

Roxana 23. 11. 2009, 16:28

veerac
No, ale každý nemá to štěstí, aby sehnal domácí a pak mu nic jiného nezbývá než kupované a ne každé zhořkne.

veerac 23. 11. 2009, 16:50

vall
Také používám jenom kupované a u nás se nikdy nezkazí, protože můj syn jej vždy vypije. Kupuju jeden dražší druh z Rakouska a má výrazně lepší chuť.

vall 25. 11. 2009, 19:03

veerac
To by mě zajímalo jaká je to firma nebo název toho Rakouského mléka. K nám se asi nedováží.

veerac 26. 11. 2009, 19:14

vall
Je to alpské mléko s logem SalzburgerLand, v tetrapackovém obalu se šroubovacím uzávěrem, vše na obalu je psáno německy. Dá se koupit v síti hypermarketů Interspar.

vall 27. 11. 2009, 11:59

veerac
Díky za radu, ale u nás Interspar neni. Až pojedu v létě do Písku, tak jej zkusím.

veerac 27. 11. 2009, 20:59

Ajaja
Vzhledem k tomu, že já kupuji trvanlivé, tak mám jediné řešení = vylít.

Ajaja 06. 01. 2010, 19:36

veerac
Já také kupuji převážně trvandlivé mléko a pokud nezhořkne, tak se dá vždy zužitkovat.

veerac 07. 01. 2010, 11:56

veka
Holky, už jste měli někdo mléko z automatu? My jsme si koupili litr mléka(za 15,-) a musím říct, že mi aji chutnalo. Bylo dobré. Je pravda, že je tak max na tři dny. Pak se zkazilo. Hořké není, tak plánuji z toho udělat tvaroh.

veka 07. 01. 2010, 12:15

Roxana
Nee, u nás to není, ale už v době, kdy jsme jezdili na chalupu, chodila jsem pro mléko k soukromníkovi. 10/Kč litr a jaké bylo, jako v obchodě šlehačka! A dělali i sýry a tvaroh. Teď chov trochu omezili, ale myslím, že zas začnou, takže se stane, že někdy mléko nemají.

Roxana 07. 01. 2010, 13:03

veerac
Mléko z automatu jsem ještě neviděla a slyším to prvně, ale proč ne. Lidi přijdou na ledacos a hlavně, že chutnalo.

veerac 08. 01. 2010, 17:58

veerac
To chutnalo jako domácí?, že se mi to zdá dost drahé, když trvandlivé v akci stojí kolem 8,- Kč.

veerac 08. 01. 2010, 18:02

Roxana
Jenže mezi koupenou trvanlivou bílou vodou a mlékem z automatu je sakra rozdíl. Kdyby nebylo napančované vším možným - nebude trvanlivé. Všechny trvanlivé potraviny jsou v podstatě škodlivé více či méně, protože jsou chemicky upraveny. Krom toho jsou bez dzravých bakterií a pod. nejsem odborník, ale tuhle jsem o tom četla, asi to tak nějak bude, přece mléko nevydrží kolik měsíců.

Roxana 08. 01. 2010, 22:07

veerac
Něco na tom je, ale to by jsme pomalu nemohli jíst nic.

veerac 09. 01. 2010, 18:39

veka
Mléko z automatu je fakt moc dobré. Říká se, že by se mělo převařit. Ale já jsem ho pila hned, bez převaření a moc dobré

veka 18. 01. 2010, 11:30

veerac
Jestli někde narazím na takový automat, tak už budu vědět a zkusím jej koupit. Ráda zkouším nové jídla.

veerac 18. 01. 2010, 18:33

tepito
Používám tzv.domácí mlíko už několik let.Pokud se vám povede,že vám zkysne a nechcete se dělat s tvarohem-můžete ho použít na palačinky-jsou pak nadýchanější,lepší než z čerstvého.

tepito 02. 02. 2010, 08:27

veka
Opět jsem si v neděli koupila mléko z automatu. Litr stojí 15,-, půl litru 8,-, potom si tam člověk může koupit i láhev. Plastovou litrovou za 8,- a skleněnou litrovou za 15,- a dále tam byly skleněné láhve pomalované kravičkama. Ty byly nádherné, ale jen ta láhev stála 65,-.

veka 02. 02. 2010, 09:02

tepito
V Liberci už funguje automat na mléko taky,ale příjde mi dost drahé.Kupuji ho od soukromníka za 12Kč.

tepito 02. 02. 2010, 09:16

veka
Samozdřejmě, když máš možnost od soukromníka, tak proč brát z automatu. Ale plno lidí tu možnost nemají a jsou rádi za automat. A pokud jdou peníze zemědělcům, tak je moc ráda podpořím.

veka 02. 02. 2010, 09:46

slunina
Je nějaký automat poblíž Prahy?

slunina 02. 02. 2010, 10:18

veka
Existuje stránka <a href="http://www.automat-na-mleko.cz/">http://www.automat-na-mleko.cz/</a>, kde jsou zobrazeny i místa, kde automat je a kde není. Ale ikdyž je to aktualizováno, tak jsem tam stejně nenašla automat, který je nově umístěn v Brně. Takže nevím. Ale když to budeš třeba občas sledovat, tak bys to tam mohla najít časem

veka 02. 02. 2010, 10:41

Roxana
Díky za info, jistě se hodí! Je to zajímavé, včera jsem o tom poslouchala v televizi, holt mají vztek..ale je fakt, že čerstvé mléko by se převářet mělo, někomu může špatně být,já to neznám. Nebo tam mohou být nějaké bakterie. Ale je pravda, že to zase pak už není ono....pamatuju to z dětství, prostě čerstvé mléko od krávy, jsem holt zdatné, zdravé tele!

Roxana 02. 02. 2010, 13:41

Roxana
My tu automat taky nemáme a k soukromníkovi chodím kolik let, až na to, že zredukovali chov, holt zestárli a někdy nebylo.

Roxana 02. 02. 2010, 13:50

veerac
Kyselé mléko používám i do kynutého těsta a řekla bych, že je lepší a nadýchanější, než když se použije mléko sladké.

veerac 02. 02. 2010, 18:13

Ajaja
A hodí se i do bramboráků, také jsou křehčí

Ajaja 02. 02. 2010, 19:00

Maja
Tak do bramboráků jsem ho ještě nedávala, ale v žemlovce o tom sem již slyšela, prý je potom nějaká lepší, ale nevím nemám vyzkoušemé

Maja 02. 02. 2010, 21:31

tepito
Bublinky z toho kysnutí těsta provzdušní.

tepito 03. 02. 2010, 06:53

veerac
Ani do bramboráku ani do žemlovky jsem to ještě nezkoušela, ale do bramboráku si to dokážu přestavit. Zato v žemlovce se mi to zdá divný. Opravdu to chutná stejně jako se sladkým mlékem?

veerac 03. 02. 2010, 11:14

Roxana
No, tak se do toho konečně vmísím taky. Vím, že moje maminka mi říkala, leč to bylo domácí mléko, že do nějakého pečiva se klidně dává, myslím buchty nějaké, palačinky a tak, že se to vůbec nepozná. Ale taky se musím asi zeptat, nějak jsem to pustila z hlavy. Jenže si vzpomeňte co je kefírových a podobných receptů a cítíte tam kyselé mléko?

Roxana 03. 02. 2010, 14:28

tepito
U ná s skysne málokdy,ale pak ho používám právě do palačinek nebo jiných moučníků a ještě se mi nestalo,že by si někdo všiml,že bylo mléko kyselé.Tak se toho nebojte.

tepito 03. 02. 2010, 15:29

veerac
To je pravda, ale kefír a kyselé mléko jsou přeci dvě odlišné suroviny(jiný pracovní postup).

veerac 03. 02. 2010, 18:33

Roxana
To j epravda, ale zase kyselé je oboje, rozdíl bude asi ve složení a způsobu zakysání mléka. Nevím, nejsem technolog. Tohle studuje přítelkyně mého syna, přesně mlékárenství. Jenže té se tedy ptát nepůjdu, tu přednášku bych nemusela vydržet.

Roxana 03. 02. 2010, 18:46

Ajaja
Tak ani v bramboráku, ani v palačince to chuťově není znát a těsto je fakt křehčí. Takže mimo jiné, opatrně obracet !

Ajaja 04. 02. 2010, 17:20

veerac
Vyzkoušet se má všechno, kdyby to člověk nedělal, tak ani neví co je dobrého.

veerac 04. 02. 2010, 23:24

Roxana
No to je ale pravda a nejen u vaření.

Roxana 05. 02. 2010, 11:45

Thumb
na to aby nebyl tvaroh horky tak se musi odebrat smetana pak bude perfektni,trochu nakysle mleko se da vyuzit i do omacek jako je cesnekova a pod.je to dobre muzu doporucit,ale musi to byt domaci mleko ten chemicky roztok bych tam nenalila

dubinnka 25. 06. 2010, 08:14

veerac
No, záleží na žaludku, ale kyselé mléko a česnek mi nijak nejdou dohromady. Můj žaludek by tuto kombinaci asi nestrávil.

veerac 25. 06. 2010, 21:24

tepito
pokud tvůj žaludek snese česnekový sýr-tak to je to samé

tepito 26. 06. 2010, 06:36

veerac
Já raději ten česnek vynechávám všude. Nějak mi nesedne. Když už si náhodou vezmu kousek cmundy, tak to zajídám suchým chlebem. Všichni se mi pro to smějí, ale aspoň mi neni po česneku špatně.

veerac 26. 06. 2010, 19:37

tepito
tak to ti nezávidím-já česnek miluji a cpu ho snad všude.Je pravda,že ho cítím ještě dva dny,ale to už k tomu patří...

tepito 27. 06. 2010, 08:56

Ajaja
A bacha na upíry !:-)))

Ajaja 27. 06. 2010, 17:49

veerac
To nevadí, já si to zase vynahradím na sladkém. To můžu jíst každý den.

veerac 27. 06. 2010, 18:14

Roxana
Hurá, mléko opět je od soukromníka, dobré a dělá i tvaroh a pletené sýry! Výborné!

Roxana 28. 06. 2010, 11:55

tepito
Roxana-já chci taky..My máme jen mléko.

tepito 28. 06. 2010, 18:47

Roxana
No přiznám, že ten sýr kupuju i dětem, tedy jen synovi, od doby, co dcera má alergii na laktózu. Je fakt strašně dobrý, nevím k čemu ho přirovnat, prostě tuhý copánek, ale má daleko, daleko jemnější chuť než tuhý, kupovaný sýr. Dá se i smažit, strouhat. Je ale hodně světlý.

Roxana 28. 06. 2010, 21:42

Thumb
Ještě se mi u čerstvého mléka nestalo, že by se zkazilo, protože zmizí během pár dní. S trvanlivým to každopádně nejde a radši to ani nezkoušejte, pokud máte v lednici něco, co může načichnout.

Petra 02. 05. 2014, 11:51

Facebook komentáře