Detoxikace těla stojí na jídelníčku a poctivém pitném režimu. Co jíst a pít, abyste po zimě načerpali novou energii a zároveň se zbavili všeho, co vaše tělo tíží? Tady je devět tipů, díky kterým se na jaře budete cítit svěží a plní sil.
Na drastický detox zapomeňte
Jaro je obdobím přirozené očisty, tomu i v kalendářích našich předků odpovídala tradice velikonočních půstů. Játra, naše chemická čistička, a jejich pomocník žlučník se v tomto období přirozeně samy čistí. Této očistě může každý z nás pomoci úpravou jídelníčku. Na drastické jarní půsty a detoxikační diety ale raději zapomeňte. Ty by mohly vaše játra jen víc vystresovat. Místo toho zařaďte do jídelníčku příjemná jídla a nápoje. Inspirovat se můžete v našem čtrnáctidenním detoxikačním jídelníčku.
Do přírody na bylinky
Nejjednodušším způsobem, jak si obohatit jarní jídelníček, je vyjít si do přírody, projít zahrádku a posbírat, co v ní právě roste. Mezi plané zeleniny patří kromě různých bylinek také některé plevele a první jarní květy. Mnohé divoké zeleniny je možné rozmixovat a denně pít jako ozdravující zelený jarní nápoj – třeba mladou kopřivu s pár kapkami oleje a citronu. Vycházky navíc představují významnou součást jaterní očisty.
Vyzkoušejte zelené potraviny
Vynikající detoxikační účinky má zelené barvivo chlorofyl. Přidejte ho do jídelníčku právě nyní. Kromě řady příznivých účinků na náš organismus dokáže také účinně harmonizovat činnost střev a tím významně ovlivnit regenerační schopnosti těla. Nejčastěji se nabízí ve formě výživových doplňků v podobě nápojů z mladého ječmene a sladkovodních řas chlorella a spirulina. Nachází se ale i ve všech zelených druzích zeleniny, nejvyšší obsah mají divoké zeleniny a bylinky.
Podpořte trávení
Uvařte si ájurvédský čaj vhodný při očistě jater. Zlepšuje imunitu a pomáhá trávení, stimuluje metabolismus a zažívání. Pročišťuje krev, což pomáhá detoxikaci. Vhodné je pít ho ráno. Do 1 litru vody přidejte ½ lžičky koriandrových semínek, ½ lžičky římského kmínu a ½ lžičky fenyklových semínek. Krátce povařte a sceďte.
Pijte šťávu z mrkve
Na jaře je dobré jíst více mrkve, i syrové, a pít mrkvový džus. Karoten připraví pleť na ostré jarní sluníčko, bude se lépe bránit škodlivému UV záření a vy se snáze opálíte. Pokud máte doma odšťavňovač, využijte ho. Čerstvě vylisovanou mrkvovou šťávu už dnes ale bez problémů koupíte i v supermarketech v chladicích boxech u zeleniny.
Čaj proti jarní únavě
Připravíte ho tak, že smícháte 1 díl šalvěje, 1 díl rozmarýnu, 1 díl pelyňku, 2 díly natě řebříčku, 2 díly natě třezalky, 3 díly kopřivy. Jednu čajovou lžičku směsi vařte 3 minuty ve 250 ml vody. Nechte 20 minut vyluhovat a pijte třikrát denně před jídlem.
Naučte se klíčit
Klíčit můžete cokoli od semínek vojtěšky alfalfa, hořčice, řeřichy, slunečnice, brokolice… až po luštěniny (čočku, mungo, cizrnu) nebo třeba pšenici. Pro začátečníky doporučujeme mungo fazolky. Propláchněte je v cedníku, přesuňte do zavařovací lahve a na noc zalijte vodou. Ráno vodu slijte, propláchněte a nechte při pokojové teplotě. Pravidelně ráno a večer klíčky proplachujte. Po dvou až třech dnech můžete jíst. Obdobně postupujte i s čočkou, hrachem či cizrnou. V lednici klíčky vydrží až jeden týden (chladem zpomalí svůj růst).
Choďte včas spát
Jarní únavu přemůžete nejen jídelníčkem, ale hlavně odpočinkem. Pravidelný dostatečný spánek (ideálně 6–8 hodin) by měl být vaší rutinou. Základ je naučit se chodit včas spát, a to mezi 22. a 23. hodinou.
Éterické oleje pro játra
Bylinky léčí nejen svým vnitřním působením, ale i vůní. Tuto jejich schopnost využívají éterické oleje, které lze používat do aromalampy, inhalátorů, k masážím (nejlépe lymfatickým a meridiánovým), a v nejvyšší kvalitě i pár kapek do vody vnitřně. Pro posílení a harmonizaci funkce jater a žlučníku se doporučuje zejména bergamot, grep, pomeranč, nard, heřmánek, smil, řebříček, levandule, meduňka, neroli, máta, pelargonie. Tyto esence mají protizánětlivé, protikřečové a utišující účinky, stimulují zažívání. Jalovec je velký pomocník při jarním úklidu naší lymfy, kterou pomáhá čistit, a detoxikuje celé tělo.
Týna Ryglová 20. 03. 2024, 20:35