Kachna patří mezi drůbež, přesněji řečeno vodní drůbež. Nejčastěji ji v kuchyni připravujeme pečením či grilováním. Abyste dosáhli měkčího, křehčího a lahodnějšího masa, měli byste ji péct pomalu a při nižší teplotě.
Pečená kachna
V české kuchyni se kachna připravuje nejčastěji se zelím, na jablkách, ale je vynikající i na pomerančích, s kaštanovou nádivkou a na medu. Kachnu umí fantasticky připravit i v čínských restauracích.
Aby bylo kachní maso lépe stravitelné a mělo příjemné aroma a jemnou chuť, měli byste ji nechat po zabití vykrvácet. Poté ji samozřejmě očistit a nechat vyzrát. V obchodech si můžete vybrat z chlazené či mrazené kachny a také kachny s droby nebo bez nich.
Filírovaná kachní prsíčka pečená se švestkovou omáčkou a pečenou bramborovou kaší
Povidla jsou vlastně husté kašovité směsi, jenž vznikly vařením ovoce. V případě švestkových povidel se tedy používají švestky. Tradiční povidla se pečou nebo vaří až do zahuštění, ale nepřidává se do nich žádný cukr.
Také tam nepřidávejte žádné zahušťovací látky. K zahuštění povidel dojde samovolně pouhým vařením. Ideálně byste k výrobě povidel měli použít zralé švestky. Domácí výroba je sice časově náročnější, avšak svou chutí jistě překoná kdejakou kupovanou náhražku.
Tasmánská kachní prsíčka
Pokud jste ještě nikdy nevařili s vínem, měli byste vědět jednu zásadní věc. Určitě je zbytečné používat drahá archivní vína, ale zároveň byste se měli vyhnout i těm levným, nekvalitním, pokud možno.
Jednoduchou radou, kterou byste se měli vždy řídit, je, abyste nepoužívali víno, které byste nikdy nepili. Víno by také mělo být čerstvé a ne již nějakou dobu otevřené v ledničce. Vína do 150 či 200 Kč jsou k vaření asi nejvhodnější.
Pikantní kachní prsíčka
Feferonky jsou bohaté na kapsaicin a také obsahují větší množství vitamínu B a C. Působí jako přírodní anestetikum, mají afrodisiakální účinky a povzbuzují i metabolismus. Kvůli kapsaicinu jsou tak výrazně pálivé.
Kapsaicin je přidáván i do léčivých mastí a gelů. Feferonky jsou opravdu všestranné, pomohou vám nejen od rýmy, ale poradí si i se střevními parazity.
Kachna v zázvorové omáčce
Zázvor používáme při přípravě omáček, polévek a přidává se i do čajů, limonád, tonicu, piva a podobně. Přidává se i do perníčků, kterým se pak říká “zázvorky”. V kuchyni používáme čerstvý zázvor nakrájený na kousky či nastrouhaný, ale v některých případech můžeme čerstvý zázvor nahradit i sušeným - jako koření.
Zázvor působí i jako prevence proti vzniku rakoviny, má prý i afrodisiakální účinky, ale především nám pomáhá při nachlazení. S množstvím zázvoru si však dávejte pozor, protože ve velkém množství nám může spíše uškodit.