Budete o svátcích v teple vašeho domova nebo vyrazíte na procházku do přírody? Ať tak či tak, určitě se vám bude hodit nějaký nápoj na zahřátí. My pro vás máme hned 4 recepty, které vám svou vůní a chutí připomenou kouzlo Vánoc.
Smetanový vaječný koňak
Kondenzované mléko je jinými slovy oslazené mléko, které je navíc zahuštěné až na ⅓ svého původního objemu. Následně se ještě steriluje a nalévá do konzerv. V obchodech si můžete vybrat ze slazených i neslazených variant.
Díky pečlivě uzavřeným konzervám vydrží kondenzované mléko mnohem delší dobu, ale pokud jej otevřete, snažte se jej co nejdříve spotřebovat. Neslazené mléko se běžně používá například do kávy. Sladká varianta se používá do krémů, likérů či při přípravě různých dezertů či cukroví.
Vánoční punč
Citróny rostou na stromech v subtropických zemích. Plody původně pochází z Asie a velikostně mohou mít tak 5 až 8 cm. Jsou bohaté na kyselinu citronovou, díky níž jsou tak kyselé. V kuchyni lze využít celý citron - kůru, šťávu i dužninu.
Citronovou kůru přidáváme do svařeného vína či při přípravě moučníků. Citronová šťáva slouží k dochucení různých nápojů, limonád, čajů, omáček, marinád a krémů. Malé množství šťávy můžeme použít i k dochucení ryby či jiného druhu masa.
Vánoční likér
Věděli jste, že mléko je nezbytnou, základní potravinou pro člověka všech věkových kategorií? Mléko nás spíše zasytí, než abychom s ním zahnali žízeň. Proto je potřeba k němu přistupovat jako k potravině a ne k nápoji.
Horká čokoláda
Čokoláda nám zlepšuje náladu a vlévá nám do žil tolik potřebný optimismus. A pokud zvolíme kvalitnější čokoládu s vyšším obsahem kakaa, pak prospěje i našemu zdraví. Klidně si ji v malých dávkách můžete dopřát denně, což je pro milovníky čokolády jistě dobrá zpráva. Pravá čokoláda nesmí obsahovat žádné ztužené tuky - jen kakaové máslo. Doporučujeme vám, abyste vždy volili čokoládu, která obsahuje 60 - 80 % kakaa.