Zdeňka Nekudová je obezitolog a nutriční poradce z Ostravy. Spolu se svou kamarádkou Romanou Orolínovou se rozhodly věnovat práci, která je baví. Daly výpověď ve svém dosavadním zaměstnání a otevřely si salón pro ženy (i muže) nespokojené se svou postavou a nadváhou. Jejich Salón Relaxace je opravdovým relaxačním rájem pomáhajícím nalézt ztracené sebevědomí. Naučí vás, jak mít rád své tělo a jak se o něj starat. Položili jsme Zdeňce pár otázek:
1. Co tě vedlo k tomu, zanechat svého dosavadního zaměstnání a věnovat se masážím a obezitologii?
Práce v kanceláři mě už nijak nenaplňovala a cítila jsem stále intenzivněji, že to není to pravé, co bych v budoucnu chtěla dělat. K masážím a relaxaci jsem měla vztah vždy a tak chyběl už jen ten zásadní krok - rozhodnutí, odvaha dát výpověď a hlavně začít studovat.
2. Jak Tě tvé studium ovlivnilo a co se změnilo u Vás doma v kuchyni?
Studovala jsem nejdříve masáže a základy rehabilitace, po otevření vlastního salónu jsem viděla, kolik žen se trápí s nadváhou, či dokonce s obezitou. Začala jsem se zajímat, jak jim pomoci a to nejen formou masáží, formovacích a zábalových kůr, které u nás na salóně provádíme, ale také úpravou stravy. Udělala jsem si dálkově kurz obezitologie a výživové poradenství a tak ženám pomáháme nejen formovat a měnit vzhled, ale také měnit stravovací návyky a pomáhat při správném sestavování jídelníčku.
Samozřejmě nastaly změny i u nás doma v kuchyni, méně používáme sůl, nahradili jsme ji bylinkami, vaříme více v páře, zařadila jsem do jídelníčku rodiny více zeleniny, luštěnin a vlákniny, maso grilujeme místo pečení a tak bych mohla pokračovat. Odměnou nejen mi, ale celé rodině je nejen úbytek kilogramů, ale také nesrovnatelně lepší zdravotní výsledky u interního lékaře.
3. Z jakých ingrediencí a surovin nejčastěji vaříš?
Jak už jsem se zmínila, hodně zařazuji do našeho jídelníčku zeleninu a to téměř ve všech úpravách. Máme rádi brambory, které také často připravuji, zvykla jsem si však očistit je a vařit ve slupce a na páře. Takto připravené mají více vitamínů a také lepší glykemický index. Moc rádi máme doma mexickou kuchyni, kterou jsem si však musela trochu upravit, protože ta sama o sobě nijak dietní není. Zde využívám hodně kuřecí, krutí a králičí maso.
4. V čem vnímáš největší problém lidí, kteří chtějí zhubnout a nedaří se jim to?
Problém u většiny je zpravidla v tom, že se vybičují k nějaké drastické dietě a pak se opět vrátí ke svým stravovacím zvyklostem, které nebývají většinou správné. Důležité je začít hned od ráno snídani, určitě ji nevynechávat, jíst pravidelně a málo, pak by nikoho úspěch v podobě hubnutí neměl minout. Těžké je jediné - vydržet to dlouhodobě, třeba i celý život. Je to v podstatě změna v myšlení a přístupu ke stravě. Už při nakupování surovin bychom měli pečlivě vybírat, abychom nevolili tučné a tudíž kalorické suroviny, ze kterých dietní jídlo nemůžeme nikdy připravit.
5. Na co by si měli lidé nejvíce dávat pozor ve svém jídelníčku a co bereš ve stravování za největší hřích?
Důležitá jsou dvě pravidla, která u většiny lidí nefungují. Tím prvním je, že náš jídelníček by neměl být příliš kalorický, toho docílíme tím, že budeme jíst pravidelně v malých dávkách, téměř vynecháme tučná jídla a na minimum snížíme cukry. Tím druhým pravidlem je, že nesmíme hladovět! Zde nám hodně pomohou potraviny se správným glykemickým indexem. To jsou ty potraviny, které zasytí a na dlouho udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Pokud tedy jíme často, pravidelně a zařazujeme potraviny s nízkým glykemickým indexem, nepřepadne nás tzv. „vlčí hlad" a budeme mít méně chuť na sladké. Pravidelná strava je navíc efektivnější při hubnutí i z toho důvodu, že při trávení tělo vydává v průměru o 10% více energie, zatímco naopak při hladovění si energii ukládá pro případ další hladovky.
6. Co bys poradila lidem, kteří touží po snížení své váhy? Co zabírá a kde mají začít?
Prvním předpokladem je, že musí chtít!!! Jak už jsem se zmínila pořád přemýšlet o tom co jí, jíst pravidelně v malých dávkách, pravidelně mezi jídly zařadit tekutiny, bránit se skrytým tukům (vepřové maso, čokoláda, brambůrky), omezit cukry (pozor na sladké nápoje), vyřadit tučné potraviny, omezit sůl na minimum, vyloučit tvrdý alkohol, energetický příjem musí být nižší než výdej. A ještě jedna rada na závěr: Pokud zařadíte do svého jídelníčku potravinu, která tam nepatří ať už je to cokoli, nezoufejte, hlavně si řekněte, že to bylo výjimkou a vraťte se svým návykům hubnoucího režimu. Jen tak bude mít Vaše snažení smysl a trvalý efekt!
Doporučujeme recept Zdeňky Nekudové "Dietní tortily s krůtím masem a mexickou směsí"
Více o salónu se dozvíte na stránkách https://salonrelaxace.cz/
hOJSADLO 14. 11. 2009, 02:55
hojsadlo 14. 11. 2009, 02:56
Zdeněk Krkoška 16. 11. 2009, 10:28
Šéfredaktor 16. 11. 2009, 13:58
stroc.fr 23. 11. 2009, 14:46
Roxana 11. 12. 2009, 12:13
Ajaja 27. 12. 2009, 11:42
Roxana 27. 12. 2009, 12:02
Ajaja 27. 12. 2009, 12:38
Roxana 27. 12. 2009, 13:58
Ajaja 28. 12. 2009, 15:52
Roxana 29. 12. 2009, 20:05
Ajaja 30. 12. 2009, 15:54
Roxana 30. 12. 2009, 21:38
Ajaja 31. 12. 2009, 08:42
Roxana 31. 12. 2009, 16:53
Ajaja 01. 01. 2010, 11:55
Roxana 01. 01. 2010, 14:46
Ajaja 01. 01. 2010, 17:06
Roxana 01. 01. 2010, 21:28
Roxana 01. 01. 2010, 17:40
Ajaja 01. 01. 2010, 18:04
Roxana 01. 01. 2010, 19:45
Ajaja 01. 01. 2010, 21:03
Ajaja 01. 01. 2010, 22:23
Roxana 02. 01. 2010, 10:33
Ajaja 02. 01. 2010, 11:35
Roxana 02. 01. 2010, 18:08
Ajaja 02. 01. 2010, 20:16
Roxana 03. 01. 2010, 00:21
Ajaja 03. 01. 2010, 11:56
Roxana 03. 01. 2010, 19:48
Ajaja 03. 01. 2010, 20:08
Roxana 03. 01. 2010, 22:07
Ajaja 04. 01. 2010, 18:18
tepito 21. 02. 2010, 09:53
Roxana 21. 02. 2010, 12:14
tepito 22. 02. 2010, 10:02
Roxana 22. 02. 2010, 10:48
Ajaja 22. 02. 2010, 20:15