Zimní zelenina na zahřátí

Zimní zelenina má pozitivní vliv na naše tělo. Podporuje zvýšení imunity, potlačení únavy, udržuje vysokou hladinu energie a dodává větší množství užitečných látek, než si myslíme. Náš organismus je zvyklý na potraviny, které se nacházejí v pásmu, kde žijeme. Na rozdíl od exotických druhů zeleniny i ovoce je nám v zimě tato varianta přirozená. Navíc její regionální dostupnost zajišťuje čerstvost surovin bez chemického zásahu.


Pro doplnění vitamínu C sáhněte místo citrusových plodů po hlávkovém zelí. Jinou regionální volbou může být růžičková kapusta nebo červená řepa. Mnohé další vitamíny s minerály lze získávat z plodin jako jsou brambory, bílé ředkve, pórek, česnek, cibule, petržel, celer či mrkve. Sáhnout můžete také po hruškách nebo jablkách. Proč tedy doplňovat potřebné látky spolu s chemickými prvky obsažené v dálkově dovážených surovinách, když můžete zvolit zdravější variantu přímo z naší domoviny?


#tescoma-velmi-siroky 

Polévka z červené řepy

Červená řepa je bohatá na minerální látky jako je draslík, vápník nebo sodík, vitamín C a B. Povzbuzuje činnost ledvin, cév a trávícího traktu.

Mezi klasická jídla z červené řepy patří ruský boršč, ovšem využití této suroviny je také mezi kompoty. Díky cukrům obsažených v bulvě řepy. My máme pro vás recept na lahodnou polévku, která dokonale zahřeje v mrazivých dnech.





Brambory s růžičkovou kapustou

Růžičková kapusta je charakteristická svým malým, ale pevným vzrůstem. Je surovinou bohatou na vitamíny skupiny B, C, ale také látky jako je vápník, hořčík, draslík, železo, a sodík. Mimo jiné napomáhá vylučování škodlivých látek z těla s podporou zažívání. 

Existuje mnoho způsobů přípravy této zeleniny, avšak nejčastěji se připravuje ve vařené nebo dušené podobě. 







Mrkvové karbanátky

Mrkev patří mezi kořenovou zeleninu, která je celosvětově známá hlavně pro své pozitivní účinky správné funkčnosti zraku a sliznice. Zrak vám sice o několik dioptrií nezlepší, ale konzumací této oranžové zeleniny jej ani nezhoršíte.

Dá se konzumovat za syrova nebo ve vařené podobě. A pokud nechcete jíst masové produkty, tak je tato varianta karbanátků přesně pro vás. Skvěle se hodí k bramborové příloze nebo salátu.





Salát z hlávkového zelí

Hlávkové zelí je pěstováno hlavně pro své tuhé listy, které mají širokou škálu využití v přípravě pokrmů. 

Tato zelenina podporuje metabolismus a funkčnost nervů. Dodává tělu vitamín C i K s nemalým množstvím minerálů k tomu. Nevýhodou této plodiny je možnost vzniku nadýmání po konzumaci. Přesto patří mezi často užívané zeleninové produkty hlavně v kombinaci s masem. 

Neváhejte si tento lehký salát připravit i ve vegetariánské podobě v kombinaci s mrkvovými karbanátky z předchozího receptu.




#butlers-siroky 
přidejte na:
Šéfredaktor

11. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář