Čočka z Englouvi
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Tradiční a velmi starý recep na přípravu specifické englouské čočky z ostrova Lefkada.
Čočku propláchněte, zbavte smítek a kamínků.
Dejte do hrnce se studenou vodou. Je dobré použít vodu minerální, neperlivou, rozhodně ne vodu z kohoutku.
Hladina vody by měla být cca dva prsty nad čočkou.
Přidejte česnek a vařte.
Až se voda odvaří a "vsákne" do čočky, tak přidejte olivový olej, oregáno, hrubou sůl a za častého, lépe za stálého míchání vařte cca 10-15 minut na mírném ohni, do změknutí.Správně uvařená čočka má až krémovitou konzistenci, ale nesmí se rozvařit.
Poté odstavte z ohně, dochuťte octem, solí, pepřem (dle chuti). Je dobré přidat ještě trošku olivového oleje.
Poté necháme vychladnout - čočku podáváme vlažnou.
Tip k receptu
K takto upravené čočce je ideální podávat kyselé ančovičky, nebo sardele nakládané v soli.
Můžete zkusit ale i matjesy či zavináče.
Hodí se též olivy.
05. 04. 2019
Ingredience
Kategorie
Další recepty
Recenze
Přidat recenziPřidané ingredience: saturejka
planeta 30. 04. 2019, 08:52