Čočka z Englouvi

Obtížnost

Čas přípravy

15h 0min
Čas vaření
1dní 6h 0min

Celkový čas

1dní 21h 0min

Porce


Nutriční hodnoty

96 kalorií
0.0g cukrů
0.0g tuků
5.0g bílkovin


Příprava

Tradiční a velmi starý recep na přípravu specifické englouské čočky z ostrova Lefkada.
Čočku propláchněte, zbavte smítek a kamínků.
Dejte do hrnce se studenou vodou. Je dobré použít vodu minerální, neperlivou, rozhodně ne vodu z kohoutku.
Hladina vody by měla být cca dva prsty nad čočkou.
Přidejte česnek a vařte.
Až se voda odvaří a "vsákne" do čočky, tak přidejte olivový olej, oregáno, hrubou sůl a za častého, lépe za stálého míchání vařte cca 10-15 minut na mírném ohni, do změknutí.Správně uvařená čočka má až krémovitou konzistenci, ale nesmí se rozvařit.
Poté odstavte z ohně, dochuťte octem, solí, pepřem (dle chuti). Je dobré přidat ještě trošku olivového oleje.
Poté necháme vychladnout - čočku podáváme vlažnou.

Tip k receptu

K takto upravené čočce je ideální podávat kyselé ančovičky, nebo sardele nakládané v soli.
Můžete zkusit ale i matjesy či zavináče.
Hodí se též olivy.

přidejte na:
Chybí obrázek

05. 04. 2019

Další recepty


Přidat recenzi
Chybí obrázek
chutná šošovica

09. 04. 2019, 19:01

Chybí obrázek
dobrý recept

11. 04. 2019, 19:44

Chybí obrázek
recept dobrý

17. 04. 2019, 18:46

Chybí obrázek
šošovica takto urobená chutila

18. 04. 2019, 17:26

Chybí obrázek
čočku si předem namáčím, alespoň 12 hod., a když je čočka uvařená, tak přidávám i trochu saturejky
Přidané ingredience: saturejka

30. 04. 2019, 06:52

Přidat komentář
Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.