Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
čočka

čočka

Přidat na Pinterest
Luštěnina z čeledi motýlokvětých. Patří mezi nejstarší plodiny a je rozšířená po celém světě. Pěstuje se v Asii, Španělsku, Rusku, v Americe, Argentině a u nás na Moravě a v Polabí. Existuje několik odrůd, některé jsou běžné, jiné vzácné. U nás v obchodech koupíte čočku velkozrnnou, drobnozrnnou, loupanou i neloupanou, zelenou, hnědou, žlutou či stále oblíbenější červenou, která je jemná, a ikdyž se nemusí namáčet je rychle uvařená. Čočka obsahuje velké množství bílkovin, sacharidy, vlákninu, malé množství tuku, lecitin, hořčík, draslík, vápník, zinek, železo, fosfor, saponiny, flavonoidy, kyselinu listovou, pantotenovou, niacin a další vitamíny skupiny B. Čočka podporuje činnost střev a látkovou výměnu, nadlouho zasytí, posiluje imunitní systém, chrání před viry, bakteriemi a volnými radikály. Není vhodná pro osoby s bezpurinovou dietou (trpící DNOU). Čočku před vařením namáčejte asi 6 hodin. Zkrátíte dobu vaření, zlepší se stravitelnost a zvýší obsah minerálů a vitamínů, protože se nastartuje klíčení. Do vody se z části vyluhují oligosacharidy, které způsobují nadýmání, a proto vodu slijte, vyměnte a vařte s kořením, které nadýmání zmírňuje. Zvolte kmín, bazalku, fenykl nebo mořské řasy. Čočku můžete připravit jako samostatný pokrm nahusto, nakyselo, jako polévku, salát, pomazánku, karbanátky apod. Vhodná je konzumace s rýží, těstovinami nebo jinými sacharidy. Naopak nejméně vhodná je nejpoužívanější kombinace s vejcem nebo uzeninou. Znamená to obrovský přísun bílkovin a zátěž na trávení, bílkoviny se bez saharidů nestráví. Pokud dáváte luštěniny malým dětem, zvolte menší porce a podávejte raději namleté ve formě kaše nebo pomazánky. Jejich vyvíjející se trávící systém by mohl mít problém tuto bíkovinovou bombu zpracovat.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Čočka s uzeným a sázeným vejcem

Čočka s uzeným a sázeným vejcem

Čočku namočíme den předem. Maso a čočku uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme ji na másl...

Kořeněná quinoa

Kořeněná quinoa

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Meruňky nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na měsíčky. Koriandr a cib...

Teplý houbový salát s čočkou

Teplý houbový salát s čočkou

Žampiony nakrájíme na plátky. Čočku použijeme konzervovanou, nebo si ji namočíme den předem a uvaříme ji....

Čočkový salát s uzeným tofu

Čočkový salát s uzeným tofu

Olejem potřeme pánev a opečeme na něm cuketu nakrájenou na kolečka, tofu na kostičky a nakonec i mletou pap...

Staročeská čočková omáčka  s knedlíkem

Staročeská čočková omáčka s knedlíkem

Čočku asi na hodinku namočíme a pak dáme vařit spolu s nastrouhanou mrkví, petrželí a kořením. Na másle si...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí čočka Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře