Luštěnina z čeledi motýlokvětých. Patří mezi nejstarší plodiny a je rozšířená po celém světě. Pěstuje se v Asii, Španělsku, Rusku, v Americe, Argentině a u nás na Moravě a v Polabí. Existuje několik odrůd, některé jsou běžné, jiné vzácné. U nás v obchodech koupíte čočku velkozrnnou, drobnozrnnou, loupanou i neloupanou, zelenou, hnědou, žlutou či stále oblíbenější červenou, která je jemná, a ikdyž se nemusí namáčet je rychle uvařená. Čočka obsahuje velké množství bílkovin, sacharidy, vlákninu, malé množství tuku, lecitin, hořčík, draslík, vápník, zinek, železo, fosfor, saponiny, flavonoidy, kyselinu listovou, pantotenovou, niacin a další vitamíny skupiny B. Čočka podporuje činnost střev a látkovou výměnu, nadlouho zasytí, posiluje imunitní systém, chrání před viry, bakteriemi a volnými radikály. Není vhodná pro osoby s bezpurinovou dietou (trpící DNOU). Čočku před vařením namáčejte asi 6 hodin. Zkrátíte dobu vaření, zlepší se stravitelnost a zvýší obsah minerálů a vitamínů, protože se nastartuje klíčení. Do vody se z části vyluhují oligosacharidy, které způsobují nadýmání, a proto vodu slijte, vyměnte a vařte s kořením, které nadýmání zmírňuje. Zvolte kmín, bazalku, fenykl nebo mořské řasy. Čočku můžete připravit jako samostatný pokrm nahusto, nakyselo, jako polévku, salát, pomazánku, karbanátky apod. Vhodná je konzumace s rýží, těstovinami nebo jinými sacharidy. Naopak nejméně vhodná je nejpoužívanější kombinace s vejcem nebo uzeninou. Znamená to obrovský přísun bílkovin a zátěž na trávení, bílkoviny se bez saharidů nestráví. Pokud dáváte luštěniny malým dětem, zvolte menší porce a podávejte raději namleté ve formě kaše nebo pomazánky. Jejich vyvíjející se trávící systém by mohl mít problém tuto bíkovinovou bombu zpracovat.
Fotogalerie
Nahrát vlastní fotografie
Podzimní variace na hrstkovou polévku
Nejdříve si alepoň na hodinu namočíme do studené vody luštěniny. Do vody si na chvíli namočíme také hrst su...

Čočka s uzeným a sázeným vejcem
Čočku namočíme den předem. Maso a čočku uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme ji na másl...

Kořeněná quinoa
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Meruňky nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na měsíčky. Koriandr a cib...

Teplý houbový salát s čočkou
Žampiony nakrájíme na plátky. Čočku použijeme konzervovanou, nebo si ji namočíme den předem a uvaříme ji....

Čočkový salát s uzeným tofu
Olejem potřeme pánev a opečeme na něm cuketu nakrájenou na kolečka, tofu na kostičky a nakonec i mletou pap...


Jak na kynuté těsto
Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky
Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty
Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života
Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně klesá potřeba jídla, někdy ...