Čočka

Luštěnina z čeledi motýlokvětých. Patří mezi nejstarší plodiny a je rozšířená po celém světě. Pěstuje se v Asii, Španělsku, Rusku, v Americe, Argentině a u nás na Moravě a v Polabí. Existuje několik odrůd, některé jsou běžné, jiné vzácné. U nás v obchodech koupíte čočku velkozrnnou, drobnozrnnou, loupanou i neloupanou, zelenou, hnědou, žlutou či stále oblíbenější červenou, která je jemná, a ikdyž se nemusí namáčet je rychle uvařená. Čočka obsahuje velké množství bílkovin, sacharidy, vlákninu, malé množství tuku, lecitin, hořčík, draslík, vápník, zinek, železo, fosfor, saponiny, flavonoidy, kyselinu listovou, pantotenovou, niacin a další vitamíny skupiny B. Čočka podporuje činnost střev a látkovou výměnu, nadlouho zasytí, posiluje imunitní systém, chrání před viry, bakteriemi a volnými radikály. Není vhodná pro osoby s bezpurinovou dietou (trpící DNOU). Čočku před vařením namáčejte asi 6 hodin. Zkrátíte dobu vaření, zlepší se stravitelnost a zvýší obsah minerálů a vitamínů, protože se nastartuje klíčení. Do vody se z části vyluhují oligosacharidy, které způsobují nadýmání, a proto vodu slijte, vyměnte a vařte s kořením, které nadýmání zmírňuje. Zvolte kmín, bazalku, fenykl nebo mořské řasy. Čočku můžete připravit jako samostatný pokrm nahusto, nakyselo, jako polévku, salát, pomazánku, karbanátky apod. Vhodná je konzumace s rýží, těstovinami nebo jinými sacharidy. Naopak nejméně vhodná je nejpoužívanější kombinace s vejcem nebo uzeninou. Znamená to obrovský přísun bílkovin a zátěž na trávení, bílkoviny se bez saharidů nestráví. Pokud dáváte luštěniny malým dětem, zvolte menší porce a podávejte raději namleté ve formě kaše nebo pomazánky. Jejich vyvíjející se trávící systém by mohl mít problém tuto bíkovinovou bombu zpracovat.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář