Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Křehké těsto

Křehké těsto

Přidat na Pinterest

Výrobky z tohoto těsta jsou poměrně oblíbené, mohou být sladké i slané a vyznačují se tenkostí těsta a větším podílem náplně. Zpracovává se z hladké mouky, tuku, vody nebo mléka, žloutků, soli a případně cukru. Důležité je, aby všechny suroviny byly studené a následně rychle uhněteny. Dlouhým hnětením by se těsto spařilo a zcela změnilo vlastnosti. Nebylo by křehké, ale gumové. Hotové těsto se nechá v chladu odpočinout, poté se vyválí na plát a peče obvykle ve formách. Koláče se buďto pečou i s náplní nebo jako korpus, který se pak plní například krémy z jogurtu, smetany a ovoce. Slané typy se většinou plní kysanou smetanou, slaninou, šunkou, žampiony, pórkem, sýrem apodobně. Prakticky je můžete naplnit čímkoliv podle fantazie. Toto těsto dostanete koupit v každém lepším supermarketu jako polotovar.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Křehký koláč s čokoládou

Křehký koláč s čokoládou

Poté vyválíme na asi 4 mm tlustý plát (já válím mezi pečícími papíry) a ten přeneseme do koláčové formy. ...

Parmezánový quiche s rajčaty

Parmezánový quiche s rajčaty

Křehké těsto rozprostřeme do koláčové formy, dno propícháme vidličkou a pečeme 10 minut na 200 °C. Mezití...

Křehký závin s bylinkovým tvarohem

Křehký závin s bylinkovým tvarohem

Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou a nasekanými bylinkami. Ochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem...

Plněné kynuté knedlíky s uzeným masem

Plněné kynuté knedlíky s uzeným masem

Nejdříve si uděláme kynuté těsto, než nám těsto vykyne, uvaříme uzené maso, poté ho necháme vychladit a ...

Rebarborový koláč

Rebarborový koláč

Hotové těsto položíme do koláčové formy, kterou jsme předtím vymazali máslem. Trochu utlačíme a na těsto po...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Křehké těsto Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře