Pepř bílý
Další názvy
Pepřovník obecnýPoužití v kuchyni
Ačkoli název pepřovníku černého napovídá, že se zněj získává jen pepř černý, není tomu tak. Podle vyzrálosti plodů se z něj zpracovává také pepř bílý. Bílý pepř se získává tak, že se bobule pepřovníku nechávají uzrát na slunci a pak se namáčejí, aby se oddělila slupka od bílého semene. Čerstvě mletý pepř se hodí skoro do všech jídel. Bílý pepř se používá do bílých omáček, nákypů a dokonce i do bramborové kaše. Všeobecně se říká, že do tmavých jídel by se měl používat pepř černý a do světlých pepř bílý, který by se měl ale přidat až ke konci přípravy. Pepř je navíc součástí několika velmi známých směsí koření. Má výraznou chuť i aroma. Jeho ostrá chuť se hodí do masitých i zeleninových pokrmů. Přidává se do rybích polévek nebo pokmů z darů moře (například do krevetové polévky)