Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
špalda

špalda

Přidat na Pinterest

Prastarý nešlechtěný druh pšenice patřící do skupiny takzvaných bezpluchých obilovin. Tato výjimečná plodina chutná po ořeších, je bez cholesterolu a obsahuje velké množství bílkovin, kvalitní rostlinný tuk, pomalé sacharidy, vitaminy skupiny B a potřebné minerály jako vápník, draslík, fosfor, zinek a hodně hořčíku. Již 100g špaldy pokryje 80% denní spotřeby tohoto minerálu. Její předností je také dobrá stravitelnost. Stimuluje imunitní systém, dodává energii do svalů, vazů a podpůrné tkáně. Díky vláknině podporuje trávení a peristaltiku střev. V naklíčené formě vám pomůže překonat jarní únavu a nastartovat oranizmus po zimním období. U nás bohužel není používání špaldy v kuchyni běžnou záležitostí, zažívá však svou renesanci a její obliba neustále stoupá. Zakoupit ji můžete převážně v prodejnách zdravé výživy a to v mnoha různých formách. Samotné zrno se hodí jako příloha, do polévek nebo rizota. Musíte ji však na 12 hodin namočit a pak vařit až 60 minut. Prodává se i jako bulgur, lámanka, kernetto-kroupy, vločky, pukance vhodné do jogurtu a mouka. Tato mouka je výborná nejen na veškeré pečení, ale i do houskových či bramorových knedlíků a noků. V neposlední řadě můžete vyzkoušet i špaldové celozrnné těstoviny, instantní kaše nebo si vypít špaldovou kávu a dokonce i pivo. Pokud chcete prospět také pokožce, svařte 250 g špaldových otrub se 3 litry mléka, přeceďte a vlijte do koupele.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Vydatná špaldová snídaňová kaše

Vydatná špaldová snídaňová kaše

Špaldu najemno umeleme na mouku, tu potom krátce povaříme v 50 ml vody a necháme vychladnout. Zakryjeme pok...

Špaldová kaše s jablkem

Špaldová kaše s jablkem

Špaldu propláchneme a necháme vařit pod pokličkou ve dvojnásobném množství vody. Po 15 minutách odklopíme p...

Vařená špalda

Vařená špalda

Špaldu propláchneme a dáme vařit do hrnce s osolenou vodou asi na 20 minut, ke konci bez pokličky aby se ná...

Celozrnné jablečné hřebeny

Celozrnné jablečné hřebeny

Jablka nastrouháme, přidáme skořici, omyté rozinky a med a poctivě mícháme, aby se med dostal všude. Mou...

Chilli celozrnné sušenky

Chilli celozrnné sušenky

Mouku, mléko, olej a špetku soli umýcháme v řidší těsto, které vyklopíme na pomoučený vál a obalíme moukou,...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí špalda Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře