Špalda

Prastarý nešlechtěný druh pšenice patřící do skupiny takzvaných bezpluchých obilovin. Tato výjimečná plodina chutná po ořeších, je bez cholesterolu a obsahuje velké množství bílkovin, kvalitní rostlinný tuk, pomalé sacharidy, vitaminy skupiny B a potřebné minerály jako vápník, draslík, fosfor, zinek a hodně hořčíku. Již 100g špaldy pokryje 80% denní spotřeby tohoto minerálu. Její předností je také dobrá stravitelnost. Stimuluje imunitní systém, dodává energii do svalů, vazů a podpůrné tkáně. Díky vláknině podporuje trávení a peristaltiku střev. V naklíčené formě vám pomůže překonat jarní únavu a nastartovat oranizmus po zimním období. U nás bohužel není používání špaldy v kuchyni běžnou záležitostí, zažívá však svou renesanci a její obliba neustále stoupá. Zakoupit ji můžete převážně v prodejnách zdravé výživy a to v mnoha různých formách. Samotné zrno se hodí jako příloha, do polévek nebo rizota. Musíte ji však na 12 hodin namočit a pak vařit až 60 minut. Prodává se i jako bulgur, lámanka, kernetto-kroupy, vločky, pukance vhodné do jogurtu a mouka. Tato mouka je výborná nejen na veškeré pečení, ale i do houskových či bramorových knedlíků a noků. V neposlední řadě můžete vyzkoušet i špaldové celozrnné těstoviny, instantní kaše nebo si vypít špaldovou kávu a dokonce i pivo. Pokud chcete prospět také pokožce, svařte 250 g špaldových otrub se 3 litry mléka, přeceďte a vlijte do koupele.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář