Lilkový kaviár
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Lilky zbavíme stopek, přepůlíme a každou půlku nakrojíme šikmými zářezy tak, aby vznikla mřížka. Dáváme pozor, abychom neprokrojili i slupku.
Nakrojené půlky dáme na plech řeznou stranou nahoru a hojně pokapeme olivovým olejem. Pečeme v rozehřáté troubě asi 40 - 45 minut úplně doměkka. Pečené lilky necháme vychladnout. Pak pečenou dužinu vyškrábneme lžící a nožem nasekáme najemno.
Papriku vezmeme do kuchyňských kleštiček nebo napíchneme na vidlici a nad plamenem opékáme tak dlouho, až slupka zčerná a udělají se na ní puchýřky. Takto opečenou papriku dáme na chvilku do mikroténového pytlíku zapařit, pak z ní nožem lehce seškrábneme zčernalou slupku, papriku přepůlíme, vyndáme jaderník a nakrájíme ji na droboučké kostičky.
Nadrobno nasekanou cibuli opečeme doměkka na lžíci oleje, na poslední minutu k ní přidáme nasekaný česnek. Necháme vychladnout.
Vychladlou cibuli s česnekem a kostičky papriky přidáme k lilkové kaši, osolíme, opepříme a nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Vše dobře promícháme.
Podáváme na opečené bagetce nebo toustu se sklenkou vína jako lehkou letní večeři.
02. 07. 2012