Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Chutnají vám brusinky?

Brusinky jsou červené bobulovité plody stále zelených keřů. Jsou rozšířeny ve střední a severní Evropě, v Pyrenejích, Apeninách, na Balkáně, také v Asii a Americe. U nás se vyskytují ve vyšších polohách. Zrají od července do září, největší léčebné účinky mají brusinky čerstvé nebo sušené.

23860_medium

Poklad v brusinkách

Brusinky jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C a minerálních látek jako je draslík, hořčík, vápník, sodík, železo, fosfor. V menším množství se zde vyskytuje také nikl, jod a chrom. Významný je obsah antioxidantů, především tříslovin a flavonoidů. V brusinkám nalezneme také kyselinu jablečnou, citrónovou a benzoovou, dále barviva karotenoidy a anthokyany.

Léčebný účinek brusinek

Díky obsaženým látkám se brusinky dají využít k léčbě zánětu močového měchýře, předcházejí vzniku zubního kazu, žaludečních vředů a virových infekcí. Nejúčinnějším antioxidantem v brusinkách je proanthocyanidin, působí proti bakterii Helicobacter Pylori, která příčinou vzniku žaludečních vředů. Preventivně lze brusinky užívat jako potravinu, nápoj nebo ve formě léčebných suplementů proti:

-         zubnímu kazu

-         při zvětšené prostatě

-         při inkontinenci

-         v těhotenství

-         při oslabení imunity

-         při zvýšené hladině cholesterolu

Pokud brusinky užíváme léčebně zabraňují vzniku, případně zmírňují bakteriální onemocnění močových cest, podporují funkci močového měchýře. V případě inkontinence zpomalují rozklad moči, čímž brání vzniku nepříjemného zápachu. Brusinky působí proti kornatění tepen, proti herpetickým virům a ochraňují játra před působením volných radikálů. Dají se také využít k léčbě horečky, zažívacích obtíží a otoků. Brusinky se nedoporučují každému. Při nadměrné konzumaci brusinkového džusu se může vyskytnout průjem, brusinková šťáva zvyšuje riziko tvorby ledvinových kamenů. Dokonce mohou narušovat účinky léků na ředění krve.

Brusinky v kuchyni

Brusinky se konzumují většinou v syrovém stavu. Lze je zavařit nebo z nich připravit marmelády, šťávy, omáčky a kompoty. Můžeme jimi dochutit műsli, obilné kaše, jogurty a čaj. Jestliže potřebujete rychlý zdroj energie, sáhněte po sušených brusinkách. Nejčastěji se brusinky využívají při přípravě divočiny, například do srnčího ragú. V Americe se každoročně připravuje na Den díkuvzdání krocan s tradiční brusinkovou omáčkou. Brusinky můžeme uchovávat také v mrazáku, čerstvé v chladničce, vydrží i při pokojové teplotě. Kromě plodů lze využít také listy k přípravě čajů a obkladů.

Fotogalerie

Kate

06. 05. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Ajaja
U nás nesmí brusinky chybět u svíčkové, u některých minutek, u hermelínové hrušky (viz recept zde), také je používám místo hrozinek....

Ajaja 08. 05. 2010, 19:08

Robin Bortlík
Tak svickova bez brusinek.... to si nedokazu predstavit. Dodavaji tomu jidlu totiz takovou jedinecnou chut. :)

Robin Bortlík 11. 05. 2010, 08:05

Ajaja
A i teď mám na stole aspoň pár sušených a zobu... a zobu... a zobu....:-))

Ajaja 12. 05. 2010, 04:55

Roxana
Já za jejich nejdůležitější vlastnost pokládám, že jsou účinné při zánětech močových cest. Zobat je, a dokonce už na to i přišli Farmaceutové, takže je nespočet čajů a tobolek z nich výrobků v lékárně. Hlavní je, že pomohou.

Roxana 23. 02. 2011, 13:42

Ajaja
Jj, říká se to....

Ajaja 24. 02. 2011, 16:26

Thumb
Brusinky miluju, zobu je denně, samotné, v čokoládě, v jogurtu v tvarohu místo rozinek, když jsou z dobrou cenu nakoupím si do zásoby i kilo.:)Rozhodně lepší než všelijaké průmyslové pamlsky plné hnusného tuku a rafinovaného cukru.Blééé.

25. 02. 2011, 08:36

Ajaja
Tak tomu rozumím - také ráda mlsám sušené, raději než bonbony apod.

Ajaja 27. 02. 2011, 09:56

Roxana
Jsou fajn všude, kde se dává kandované ovoce, tedy ale v lese - u nás rostly, nyní je nějak nevidím, mohly být zralé jak chtěly, to jsem měla pusu nakřivo, že jsem se lekla, aby mi to nezůstalo.

Roxana 27. 02. 2011, 19:14

Ajaja
Tak u nás po lese je jich dost...

Ajaja 28. 02. 2011, 17:14

Facebook komentáře