Brusinky jsou červené bobulovité plody stále zelených keřů. Jsou rozšířeny ve střední a severní Evropě, v Pyrenejích, Apeninách, na Balkáně, také v Asii a Americe. U nás se vyskytují ve vyšších polohách. Zrají od července do září, největší léčebné účinky mají brusinky čerstvé nebo sušené.
Poklad v brusinkách
Brusinky jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C a minerálních látek jako je draslík, hořčík, vápník, sodík, železo, fosfor. V menším množství se zde vyskytuje také nikl, jod a chrom. Významný je obsah antioxidantů, především tříslovin a flavonoidů. V brusinkám nalezneme také kyselinu jablečnou, citrónovou a benzoovou, dále barviva karotenoidy a anthokyany.
Léčebný účinek brusinek
Díky obsaženým látkám se brusinky dají využít k léčbě zánětu močového měchýře, předcházejí vzniku zubního kazu, žaludečních vředů a virových infekcí. Nejúčinnějším antioxidantem v brusinkách je proanthocyanidin, působí proti bakterii Helicobacter Pylori, která příčinou vzniku žaludečních vředů. Preventivně lze brusinky užívat jako potravinu, nápoj nebo ve formě léčebných suplementů proti:
- zubnímu kazu
- při zvětšené prostatě
- při inkontinenci
- v těhotenství
- při oslabení imunity
- při zvýšené hladině cholesterolu
Pokud brusinky užíváme léčebně zabraňují vzniku, případně zmírňují bakteriální onemocnění močových cest, podporují funkci močového měchýře. V případě inkontinence zpomalují rozklad moči, čímž brání vzniku nepříjemného zápachu. Brusinky působí proti kornatění tepen, proti herpetickým virům a ochraňují játra před působením volných radikálů. Dají se také využít k léčbě horečky, zažívacích obtíží a otoků. Brusinky se nedoporučují každému. Při nadměrné konzumaci brusinkového džusu se může vyskytnout průjem, brusinková šťáva zvyšuje riziko tvorby ledvinových kamenů. Dokonce mohou narušovat účinky léků na ředění krve.
Brusinky v kuchyni
Brusinky se konzumují většinou v syrovém stavu. Lze je zavařit nebo z nich připravit marmelády, šťávy, omáčky a kompoty. Můžeme jimi dochutit műsli, obilné kaše, jogurty a čaj. Jestliže potřebujete rychlý zdroj energie, sáhněte po sušených brusinkách. Nejčastěji se brusinky využívají při přípravě divočiny, například do srnčího ragú. V Americe se každoročně připravuje na Den díkuvzdání krocan s tradiční brusinkovou omáčkou. Brusinky můžeme uchovávat také v mrazáku, čerstvé v chladničce, vydrží i při pokojové teplotě. Kromě plodů lze využít také listy k přípravě čajů a obkladů.
Ajaja 08. 05. 2010, 21:08
Robin Bortlík 11. 05. 2010, 10:05
Ajaja 12. 05. 2010, 06:55
Roxana 23. 02. 2011, 14:42
Ajaja 24. 02. 2011, 17:26
25. 02. 2011, 09:36
Ajaja 27. 02. 2011, 10:56
Roxana 27. 02. 2011, 20:14
Ajaja 28. 02. 2011, 18:14