Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Co s hojnou úrodou cukety?

4776_smallLéto s sebou přineslo kromě tepla, pohody a prázdnin, také hojnou úrodu ovoce a zeleniny. Mnohdy si nevíme rady, co s ní, tak   sedíme u internetu a hledáme recepty, jak by se dala využít, aby nepřišla vniveč.  Jedním z druhů zeleniny, které je poměrně dost a narůstá až do gigantických rozměrů, je cuketa.

Většina lidí si ji představí smaženou v trojobalu, což není ale její jediné využití. Cuketa má, na rozdíl od jiných druhů zeleniny, velmi široké použití. Můžete z ní upéci buchtu, která může být chutným moučníkem k odpolední kávě, nebo  ji  využít k přípravě karbanátků, či s ní obohatit obyčejné bramboráky. Chceme-li, aby převažovala jemnější chuť cukety, zkusme se inspirovat receptem na cukeťáčky, jejichž chuť je trošičku jiná než u bramboráčků. V létě by možná někteří z nás dali spíše, než smaženým jídlům, přednost jiné úpravě cukety. Pokud rádi grilujeme, můžeme ji použít jako přílohu k pečené nebo grilované rybě . Netěžkým jídlem pro horké dny může být i moussaka, která se dá rovněž připravit bez masa a může tak být lehkým, ale vydatným jídlem i pro vegetariány.

Fotogalerie

Šéfredaktor

18. 08. 2009

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Roxana
Já nevím, nám cuketa nejde a nejde, lupení jak hrom, ale plody uhnívají. Na Mělníku jsme kdysi měli chatu a to jsme nevěděli co s nima, všichni známí byli obdarováváni pravidelně každý týden. Letos poprvě se nám 3 podařilo vypěstovat!

Roxana 23. 12. 2009, 11:18

Ajaja
Já cuketu miluju i jen tak - opečenou jako přílohu k minutce místo hranolků, nebo přidat k dušené zelenině jako přílohu k rybě...

Ajaja 25. 12. 2009, 10:58

Roxana
My už nevěděli co s ní, dělali jsme ji plněnou mletým masem a zapečenou, bramboráky - přidávala jsem do toho i brambor, všechno možné. Teď je pokoj, nemáme a hotovo, ale kdoví třeba zase za rok nějaká vyroste.

Roxana 25. 12. 2009, 17:23

tepito
Přidávám jí i do leča,karbanátků,omáček na špagety...Pokud jí mám dost,tak si dělám cuketové zelí-to je dobrota.

tepito 14. 02. 2010, 06:50

Ajaja
... cuketové buchty.... jj, cuketka 1OOx jinak...

Ajaja 14. 02. 2010, 17:03

tepito
JJ,mám ji ráda-dá se použít všude.

tepito 14. 02. 2010, 18:48

Facebook komentáře