Původ a pečení vánočního cukroví

Každý rok pečeme vánoční cukroví. Už jaksi automaticky, přemýšlíme jen nad tím, kolik mouky, cukru, ořechů a dalších tradičních ingrediencí nakoupit. Zamysleli jste se někdy nad tím, proč a jak dlouho už vánoční cukroví pečeme? A jaké jsou tradiční druhy cukroví?

Původ vánočního mlsání

Pečení cukroví je starým pohanským zvykem. Cukroví mělo chránit o nejmocnější noci roku dům a celou rodinu před temnými silami. Kdysi nešlo jen o to nacpat si břicha sladkými dobrotami, ale šlo o ochranné a přírodní obřady. Pracukroví se peklo ve tvaru zvířat a věšelo se na dveře domů, chlévů a také na ovocné stromy.

Možná by bylo fajn vrátit se také k tradičním ingrediencím pro výrobu pečení. Poradci na výživu by jistě byli nadšeni. Původní cukroví bylo především ze sušeného ovoce a z medu. Ještě v první polovině minulého století se nejvíce pekly perníčky a karamelky. Pro děti se dělaly sladké hračky z ovoce. Dnes by nám takové cukroví, díky různým krémům a podobným dobrotám už asi nezachutnalo.

Ještě nedávno se peklo dvanáct druhů cukroví. Proč dvanáct? Dvanáct druhů symbolizovalo dvanáct měsíců. Dnes se buď předháníme kdo napeče cukroví vice, nebo si objednáme cosi, co cukroví připomíná jen tvarem.

Cukroví dnes

Naštěstí i dnes, v uspěchané době, mnoho českých rodin tuto tradici dodržuje. Z čeho se dnes nejčastěji peče? Z mouky, cukru, vajec, kakaa, másla, ořechů, kandovaného ovoce a čokolády. Nejoblíbenější je cukroví z lineckého těsta a prim hrají také vanilkové rohlíčky. V cukroví nechybí ani vůně skořice.

Pár tipů na pečení cukroví

  • Tip na ztuhlou polevu:

Pokud se vám nepovedla dobře rozetřít čokoládová poleva na dortovém korpusu nebo nějakém moučníku, dejte ho na chvíli do trouby a poleva teplem zvláční a bude se dobře roztírat.

  • Jak vyválet dobře těsto a vykrajovat tvary:

Určitě vám to půjde lépe, když jej před vyválením dáte na cca 30 minut vychladit a vyválíte mezi dvěma pláty pečícího papíru. Pak můžete dát těsto na mrazák cca na 5 minut a vykrajovat tvary bez toho, aby se těsto lepilo. Pro jistotu jednotlivé tvary oddělujte ještě špachtlí nebo nožem.

  • Tip na pevný sníh z bílků:

Mísa nebo nádoba, ve které sníh šleháte, by neměla být mastná. Pro lepší efekt ji můžete vytřít citronem. Bílky by neměly být čerstvě vychlazené, ale měly by mít pokojovou teplotu. Do bílků by se neměl dostat ani kousíček žloutku. Jako stabilizátor použijte špetku soli nebo cukru moučka.

Redakční tip na vylepšení cukroví

59079_mediumPořiďte si pro letošní Vánoce něco neobvyklého a objednejte si formičky nakousnutých perníků. Těmito formičkami rozveselíte každého, kdo u vás perníky nebo jiné cukroví ochutná! Navíc si děti užijí při zdobení spoustu legrace. Formičky jsou vyrobeny z kvalitního hliníku a jsou baleny po třech kusech.

59080_mediumDalším tipem je ochutnávací prst. Co si budeme povídat, pečeme cukroví hlavně kvůli dětem nebo mlsným partnerům. Často se nám motají v kuchyni a ochutnávají prstem krémy a těsta. Pořiďte jim proto žezlo pro mlsouny. Funguje i jako stěrka, takže se dá mísa po čokoládouvém krému krásně vyčistit a bez špinavých rukou.

Nedávno jsme publikovali článek o olejích ve spreji. Rozhodně jsou pro pečení cukroví velkým pomocníkem. Jejich výhodou je rychlé nanášení a snadné omývání. Dostanete je koupit v mnoha variantách, od čistých rostlinných olejů přes olivové, slunečnicové a navíc s několika příchutěmi. Rozhodně neváhejte a objednejte si je, nebudete litovat!

 

Naše tipy na cukroví

Linecké cukroví našich babiček

Marokánky

Mandlovo.vanilkové rohlíčky

Kokosky s čokoládovým krémem

Cukroví od berušek

Švestky s perníkovou vůní

Vanilkové stříkané cukroví

přidejte na:
Šéfredaktor

18. 11. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Sonia005
Ten ochutnávací prst je správný, pro děti jak dělaný...taky budu uvažovat o koupi....a díky za inspirace na letošní vánoční cukroví

Sonia005 22. 11. 2011, 13:53